Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Jeste li čuli za smanjene ljudske glave – egzotične trofeje i ritualne predmete?

Šta su to tsanse ili smanjene glave?

  Izvor: Foto: Profimedia

Tsanse ili smanjene glave su odsečene i specijalno pripremljene ljudske glave koje se koriste u ritualne svrhe ili kao trofeji. Lov na glave odvijao se u mnogim delovima sveta, ali je njihovo smanjivanje dokumentovano jedino u severozapadnom regionu Amazonske prašume.

Povezane vesti

Jedina plemena za koja se pouzdano zna da smanjuju ljudske glave su plemena Dživaro. U ova plemena spadaju Šuar, Ačuar, Hvambisa i Agvaruna plemena, koja žive u Ekvadoru i Peruu.

Proces smanjenja glave počinje uklanjanjem lobanje. Pravi se rez iza vrata i sva koža i meso se uklanjaju sa lobanje. Zatim se semena Adenanthera pavonina stavljaju ispod očnih kapaka, koji se potom zašivaju. Usta se spajaju palminim iglicama.

Jeste li čuli za smanjene ljudske glave – egzotične trofeje i ritualne predmete?
Izvor: YouTube

Tada se ubacuje drvena lopta kako bi se zadržao oblik. Meso se potom kuva u vodi koja je obogađena brojnim biljkama koje sadrže tanine. Glava se potom suši vrelim kamenjem i peskom, dok se oblikuje kako bi zadržala ljudske karakteristike. Koža se potom trlja pepelom ćumura. Dekorativni ukrasi mogu se dodati na glavu.

Razlozi za smanjivanje glava

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka