Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

Šta su to tsanse ili smanjene glave?

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Jeste li čuli za smanjene ljudske glave – egzotične trofeje i ritualne predmete?

Izvor: Foto: Profimedia

Tsanse ili smanjene glave su odsečene i specijalno pripremljene ljudske glave koje se koriste u ritualne svrhe ili kao trofeji. Lov na glave odvijao se u mnogim delovima sveta, ali je njihovo smanjivanje dokumentovano jedino u severozapadnom regionu Amazonske prašume.

Povezane vesti

Povezane vesti

Jedina plemena za koja se pouzdano zna da smanjuju ljudske glave su plemena Dživaro. U ova plemena spadaju Šuar, Ačuar, Hvambisa i Agvaruna plemena, koja žive u Ekvadoru i Peruu.

Proces smanjenja glave počinje uklanjanjem lobanje. Pravi se rez iza vrata i sva koža i meso se uklanjaju sa lobanje. Zatim se semena Adenanthera pavonina stavljaju ispod očnih kapaka, koji se potom zašivaju. Usta se spajaju palminim iglicama.

Tada se ubacuje drvena lopta kako bi se zadržao oblik. Meso se potom kuva u vodi koja je obogađena brojnim biljkama koje sadrže tanine. Glava se potom suši vrelim kamenjem i peskom, dok se oblikuje kako bi zadržala ljudske karakteristike. Koža se potom trlja pepelom ćumura. Dekorativni ukrasi mogu se dodati na glavu.

Razlozi za smanjivanje glava

Jeste li čuli za smanjene ljudske glave – egzotične trofeje i ritualne predmete?
Izvor: YouTube

Najnovije

Priroda

Nauka