Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 6. april: Počelo bombardovanje Beograda

U ranim jutranjim časovima, 6. aprila 1941. godine, počeo je napad nacističke Nemačke na Kraljevinu Jugoslaviju.

  Izvor: Foto: Profimedia

Tim napadom, Jugoslavija je uvučena u Drugi svetski rat, iako su jugoslovenske vlade, i pre i posle dvadesetsedmomartovskog puča, svim mogućim sredstvima nastojale to da izbegnu.

Pogledajte: Beograd 1961. godine iz ugla američkog turiste (VIDEO)

Nemačka (i njene saveznice Italija, Bugarska i Mađarska) Kraljevinu Jugoslaviju su napale bez objave rata. Koliko se zna, u vazdušnim napadima na Beograd koji su započeli oko 6.30, i trajali, u više naleta, tokom dva dana, učestvovala su 484 nemačka vazduhoplova, od čega 234 bombardera i približno 120 lovačkih aviona. 

Precizan broj žrtava nikada nije utvrđen, najčešće se računa da je bilo 2.274 poginulih. Nemačke procene govorile su da je žrtava bombardovanja biloizmeđu 1.500 i 1.700.

Pročitajte: Pronađen jedan od najvećih bojnih brodova iz Drugog svetskog rata

U Beogradu je vazdušnim napadima uništen ogroman procenat stambenog fonda i infrastrukture, ali i brojni objekti kulture, među kojima i nacionalna biblioteka.

Već u prvom, od ukupno četiri talas bombardovanja, tog dana, stradala je zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu.

Tada je u požaru izgoreo fond biblioteke od oko 350.000 knjiga, uključujući i brojne rukopise i razne starine.

Aprilski napad na Jugoslaviju je, najverovatnije, bio odmazda za 27. mart 1941, kada je oborena vlada i namesništvo čija je prva ličnost bio knez Pavle Karađorđević.

Saznajte: Nacisti, prvi borci protiv duvanskog dima!

Vlada Cvetković-Maček je dva dana ranije, u nastojanju da nekako održi zemlju van ratnih zbivanja, a posle brojnih pritisaka i uslovljavanja iz Berlina, 25. marta 1941. u Beču, potpisala protokol o pristupanju Trojnom paktu.

Usledile su, u Beogradu, i drugim gradovima zemlje 27. marta 1941. masovne demonstracije, kao izraz podrške puču, i zapadnim saveznicima. Pučistička vlada Dušana Simovića, takođe je učinila sve kako bi izbegla rat, čak je i priznala akt potpisan 25. marta u Beču.

Otkrivena jedna od najbolje čuvanih nacističkih tajni (VIDEO)

Usledio je napad na Jugoslaviju 6. aprila. Zapravo, napad je počeo tokom prethodne noći na prostoru Đerdapa. Beogradsku vladu je o času napada prethodno obavestio, sasvim precizno, naš vojni ataše u Berlinu pukovnik Vladimir Vauhnik, vrhunski obaveštajac.

Jugoslovenska vojska kapitulirala je 17. aprila.

Izvor: Tanjug

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka