Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rešena misterija kamenih krugova u Kini?

Kamene formacije poređane u obliku kruga privukle su pažnju naučne javnosti. Stručnjaci veruju da su pronašli odgovor na pitanje čemu je ovo kamenje služilo...

  Izvor: Foto: Profimedia

Naučnici veruju da su otkrili dokaz o postojanju dva miliona godina starog igrališta u Kini.

Naime, pronašli su više od 700 kamenih predmeta na području manjem od 6 kvadratnih metara u basenu Nihevan u kineskoj pokrajini Hebej. Stručnjaci koji rade na lokalitetu Heitugou smatraju da su ti predmeti bili igračke ranih hominida pre oko 1,77 miliona i 1,95 miliona godina.

Hendikep nije prepreka: Lekcija iz ljubavi prema prirodi

Vođa projekta paleoantropolog Vei Kvi opisao je otkriće kao "neverovatno".

Stručnjak sa Kineske akademije nauka je tim povodom rekao: "Lokalitet je blago koje čuva neke od najkorisnijih predmeta koji će nam dati odgovor na mnoga važna pitanja, od društvene strukture ranih hominida do toga da li su, kada i zašto oni stigli u Aziju čak iz Afrike."

Saznajte i: U statui Bude krije se mumija!

Skoro 20.000 pronađenih predmeta - od čega je većina dužine između 20 i 50 milimetara - navodno su napravile žene i deca.

Vei kaže da je "jedan fino oblikovan" predmet moguće bio poklon koji je majka napravila za svoje dete dodajući da se "skoro može osetiti ljubav i pasioniranost tvoraca".

Naučnici kažu da manjak dokaza životinjskih ostataka i velikih kamenih alata daje na težini argumentu da su ovo područje koristila deca, pre nego odrasli.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka