Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je bila sultanija Hurem?

U zapadnom svetu Rokselana, na Istoku Haseki Hurem sultanija, osvojila je jednog od najvećih osvajača u istoriji.

  Izvor: Ticijan Večeli naslikao je slavnu sultaniju Foto: Wikimedia Commons

Sudeći po nekim izvorima, Hurem je na rođenju dobila ime Aleksandra (ili Anastasija) Lisovska, ali to, kao ni okolnosti pod kojima je napustila svoju zemlju još uvek nisu utvrđene.

Kada je došla na svet, u carskoj Rusiji, na teritoriji današnje Ukrajine, 1506. godine, malo je ko mogao da pomisli da će ona jednog dana imati život kakav je imala - nimalo običan, život o kom će se pričati i pisati vekovima kasnije.

Rođena je u pravoslavnoj porodici, a otac joj je bio sveštenik. Međutim, u trećoj deceniji XVI veka, krimski Tatari su je, tokom jednog od uobičajenih napada na teritoriju na kojoj je živela, zarobili. Pretpostavlja se da je Lisovska najpre odvedena u krimski grad Kafa (današnja Feodosija), mesto na kom su se nalazile pijace robova, a potom u Konstantinopolj. Ubrzo je izabrana da bude deo Sulejmanovog harema, koji je u tom trenutku činilo 300 robinja.

Možda će vas zanimati i:

Nedugo nakon toga, ona je postala Hurem, muslimanka koja je umela da čita, piše, šije, plete, peva, pleše, svira i vlada erotskim veštinama.

Ne samo što je živela u haremu - Lisovska je privukla pažnju slavnog sultana. Vrlo brzo je postala Haseki sultanija, careva omiljena konkubina. Njen uticaj na Sulejmana ušao je u brojne legende. Kao bela robinja, već je bila oslobođena teških poslova, a kada se zbližiila sa sultanom, njen položaj je postao još povoljniji.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka