Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

Na današnji dan, 5. mart

Autor Tamara Sorak
Autor Tamara Sorak

Na današnji dan, 5. marta 1933. godine, Nacionalsocijalistička nemačka radnička partija Adolfa Hitlera osvojila većinu na izborima u nemačkom Rajhstagu.

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ova stranka je osvojila čak 17.277.180 glasova, odnosno više od 43 odsto, a pratile su je Socijaldemokratska partija Nemačke (18,25 odsto) i Komunistička partija Nemačke (12,32 odsto).

Povezane vesti

Međutim, Hitlerova stranka nije uspela da dođe do apsolutne većine u Rajhstagu - ne bez podrške Nemačke nacionalne narodne partije.

Embedded Comments: File source: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Bundesarchiv_Bild_102-14381,_Berlin,_Polizeipatrouille_am_Wahltag.jpg
Izvor: Profimedia/Shutterstock
Policajci na ulici tokom izbornog dana Foto: Wikimedia Commons

Kako bi došli do apsolutne vlasti, Hitler je, uz pomoć svih nesocijalista, 23. marta izdejstvovao usvajanje Zakona o posebnim ovlašćenjima, amandmana na Vajmarski ustav. Za usvajanje ovog amandmana glasalo je čak 444 poslanika, dok je protiv bilo svega 94. Time je Hitleru i njegovom kabinetu omogućeno da usvajaju zakone - čak i one koji krše Ustav, bez saglasnosti predsednika ili Rajhstaga.

Povezane vesti

Ubrzo je drugim strankama zabranjen rad ili su raspuštene, a osnivanje novih je bilo onemogućeno. Tako je Nemačka postala jednopartijska država.

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka