Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mogu li psi da prepoznaju naša osećanja?

Ako ste ikada stekli utisak da vaš pas primećuje vaše promene raspoloženja, niste mnogo pogrešili. Prema novoj studiji, psi zaista razlikuju srećne i tužne izraze lica kod ljudi.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Istraživači su dresirali grupu od jedanaest pasa tako da mogu da raspoznaju razliku između fotografija iste osobe koja pravi različitu facijalnu ekspresiju. Tokom dresure, svakom psu je pokazana samo gornja ili donja polovina (ljudskog) lica.

Upoznajte i: 10 kanibala iz životinjskog sveta

Oni su, potom, testirali sposobnost pasa da razlikuju raspoloženja koristeći se fotografijama različitim od onih koje su koristili u procesu dresure -  druge polovine fotografija koja prikazuje izraze lica, a nisu bile pokazivane psima, ili fotografije potpuno novih lica različitog raspoloženja.

Istraživači su zaključili da su psi bili sposobni da izaberu srećno ili ljuto lice tako što bi fotografiju dodirnuli njuškom.

Studija je, takođe, pokazala da su životinje shvatile kako da ono što su tokom dresure naučile o ljudskim izrazima lica primene na nova i nepoznata lica.

Saznajte i: Ko je pametniji - pas ili mačka?

"Možemo reći da psi lako razlikuju fotografije koje prikazuju različita raspoloženja na osnovu malih tragova, na primer, vidljivosti zuba", kaže autor studije Korsin Miler, koji se bavi istraživanjem ponašanja kod životinja na Istraživačkom institutu "Marseli", koji funkcioniše u okviru Veterinarskog univerziteta u Beču.

"Rezultati istraživanje pokazuju i da psi uspešno zaključuju da "nasmejane usne" znače isto što i "nasmejane" oči, ­ a isto pravilo primenjuju i na izraz lica koji izražava ljutnju", kaže Miler.

Prethodno istraživanje je pokazalo da psi razlikuju ekspresiju lica kod ljudi koje poznaju, čak i ako im se pokaže samo delimična fotografija, na primer očna regija. Istraživači su, u to, pokušali da otkriju da li psi mogu da razlikuju emocionalne ekspresiju kod ljudi, međutim, nisu uspeli da dođu do poudanih rezultata.

Otkrijte i: Šta psi zaista misle o nama?

"Smatramo da pouzdano možemo da zaključimo da neki psi mogu da raspoznaju različite izraze lica kod ljudi",­ rekao je Miler za Live Science.

U ovom trenutku, nejasno je da li je sposobnost pasa da raspoznaju različite izraze lica urođena.

"Najprihvatljivije objašnjenje je da instinkt potiče iz dugotrajne povezanosti pasa sa ljudima, tokom koje se psi stalno susreću sa različitim izrazima lica. To im je omogućilo da nauče kako da ta raspoloženja i razlikuju",­ rekao je Miler.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka