Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako je srpska zastava izgledala posle Sretenjskog ustava

Prvi najviši pravni akt u našoj zemlji opisao je boje državne zastave, koje nisu naišle na odobravanje. Znate li kada je i kako srpska zastava dobila današnji raspored boja?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Naime, Ustav iz 1835. godine opisao je zastavu kao "otvoreno crvenu, belu i čelikasto-ugasitu".

Raspored boja je, dakle, sledeći: crvna - bela - plava boja. Što se tiče grba na zastavi, on je u 4. članu Sretenjskog ustava opisan kao krst na crvenom polju, među čijim kracima se nalazi po jedno ognjilo okrenuto ka krstu. Čitav grb opasan je zelenim vencem - s desne strane je venac od hrastovog lista, a s leve od maslinovog.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock
Foto: Wikipedia

Zastava je kritikovana kao previše slična francuskoj revolucionarnoj zastavi, te je Miloš Obrenović, kada je Sretenjski ustav pao, zahtevao od Visoke porte izradu novog, u kome će se naći i član o zastavi i grbu.

Kako istoričar Radoš Ljušić u knjizi ”Kneževina Srbija (1830-1839)” piše, sultan Mahmud II nije odobrio ovu zastavu, već je u decembru 1835. godine knezu Milošu i podunavskim vezirima, pašama, ajanima, vojvodama, kadijama i nadzornicima skela uputio ferman o tome da srpski narod ima pravo da razvija trobojku na trgovačkim lađama.

Uz to, svima je poslao i primerak te zastave: tkaninu na kojoj se, prvi put tim redosledom, pojavljuju vodoravno raspoređene crvena, plava i bela boja.

Možda će vas zanimati i: 

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka