Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni test za utvrđivanje trudnoće: Kako su stari Egipćani određivali pol deteta?

Da li ste se ikada zapitali da li je davno, mnogo pre nas, postojao test trudnoće?

  Izvor: Foto: Shutterstock

Da, verujte, postojao je. Hajde da uključimo vremeplov i odbacimo se na 1350 godina pre "bezgrešnog" začeća.

Test za otkrivanje trudnoće, koliko se danas zna, seže daleko u prošlost, u 1350. godinu pre nove ere. Postoji rastumačen egipatski papirus koji opisuje jednostavan, a ispostaviće se kasnije, i efikasan test trudnoće. Prema pomenutom opisu, žena bi trebalo istovremeno da mokri na semenje pšenice i ječma. Ako nikne (uslovno nikne; nabubri, primi se i slično) ječam, nosi muško dete, ako nikne pšenica nosi žensko dete. Ako ne niknu ni pšenica ni ječam onda nije trudna.

Povezane vesti

Godine 1963. neko se setio da ovaj test stavi na proveru i pokazalo se da nije prosto gatanje u pitanju. U 70 odsto slučajeva, urin trudnih žena podstakao je rast semenja.

U srednjem veku ovaj zalivajući metod zamenjen je proučavanjem boje urina – ali reakcija alkohola u vinu i proitena iz mokraće nije dala neke naročite rezultate.

A onda su u XIX veku naučnici okrenuli svoje mikroskope ka svim mogućim konačnim odgovorima, i dan danas neki još uvek nisu promenili položaje, pa je oko 1900. godine otkriven hormon hCG (humani horionski gonadotropin), prisutan samo u mokraći trudne žene.

Nakon toga sve preciznije tehnike i naučna dostignuća omogućila su masovnu proizvodnju kućnog testa. Masovna prodaja počela je 1977. godine. Danas, u ogromnoj ponudi ovakvih i onakvih, samo treba imati na umu da svaki od njih radi na istom principu, detektujući hormon hCG.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka