Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena mumija budističkog monaha u neobičnom položaju

Mumija pepeljaste boje stara barem 200 godina otkrivena je u Mongoliji. Osim neobičnog položaja u kojem su je našli, ova mumija možda krije još jedno iznenađenje - svoj identitet.

  Izvor: Foto: Twitter/siberian_times

Pepeljasto obojen čovek navodno je otkriven u sedećem položaju sličnom turskom sedu, bez ikakih znakova truljenja. Figura možda predstavlja učitelja lame Daši-Doržo Itiglova, čije je telo, takođe, pronađeno očuvano nakon smrti 1927. godine. Daši-Doržo je bio budistički lama Burjata.

Otkrijte i: Neverovatna sudbina ljudskog tela nakon smrti

Mumificirani ostaci meditirajućeg budističkog monaha navodno su otkriveni u Mongoliji, a prema prvim procenama su stari barem 200 godina. Mumija je otkrivena u provinciji Songinohajrhan, ali nije navedeno gde i kako. Kasnije je rečeno da je otkriven prekriven goveđom kožom.

Najbizarniji instrument: Frula od moštiju

Ostaci su odnešeni u Nacionalni centar za forenzičku ekspertizu u Ulan Batoru radi daljeg istraživanja. Postoji sumnja da je čovek bio učitelj čuvenog lame Daši-Doržo Itiglova čije je telo pronađeno u neverovatno očuvanom stanju - takođe u sedećem lotos položaju - nakon smrti 1927. godine.

Saznajte i: Kako se bira dalaj-lama?

U 2002. godini Itiglovo telo je ekshumirano iz njegovog groba pred brojnim svedocima, uključujući dvojicu eksperata i fotografa, pre nego što je odneto u manastir. Sokušinbucu, budistička praksa samoočuvanja izvođena je između XI i XIX veka uglavnom na severu Japana. Smatra se krajnjim činom religijske discipline i posvećenosti, što je daleko više od običnog samoubistva.

Pročitajte i: Arheološka otkrića potvrđuju rodno mesto Bude

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka