Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 30. januar: Ubijen Mahatma Gandi

Na današnji dan, 30. januara 1948. godine, ubijen je Mahatma Gandi, indijski mislilac i vođa pokreta za nezavisnost Indije.

  Izvor: Foto: Profimedia

Svega pola godine nakon što je njegova zemlja stekla nezavisnost od Velike Britanije, Naturam Godse, pripadnik sekte Hindu Mahasabha, koja se protivila Gandijevoj politici pomirenja hindusa i muslimana, pucao je u velikog mislioca.

Pogledajte i: Neobični mostovi u severnoistočnoj Indiji

Prišao mu je s izgovorom da želi da ga pozdravi, ali mu je devojka koja je pratila Gandija objasnila da Mahatma kasni na molitvu, nakon čega je Godse odgurnuo devojku i pucao tri puta s udaljenosti od dvadesetak centimetara. Zatim je dopustio prisutnima da ga savladaju i sačekao hapšenje.

Mahatma Gandi je rođen 2. oktobra 1869. godine u Indiji, a školovao se u Velikoj Britaniji za advokata. Kasnije je živeo u Južnoj Africi, gde je osnovao pokret za građanska prava indijskih doseljenika. U svoju zemlju se vratio 1914. godine, a posle Prvog svetskog rata je postao član Indijskog nacionalnog kongresa i jedan od njegovih vođa.

Pogledajte i: Najčešći sufiksi za naseljena mesta u Indiji

Više puta je hapšen zbog serije nenasilnih akcija čiji je cilj bio sticanje nezavisnosti. Njegovi napori urodili su plodom 1947. godine, kada je Velika Britanija Indiji dala nezavisnost.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka