Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 21. januar: Preminuo Vladimir Iljič Uljanov Lenjin

Na današnji dan, 21. januara 1924. godine, u Moskvi je umro ruski revolucionar i osnivač prve Komunističke partije Vladimir Iljič Uljanov Lenjin.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Vladimir Lenjin je rođen u bogatoj porodici srednje klase u Simbirsku 1870. godine. Zainteresovao se za revolucionarne levičarske politike nakon pogubljenja brata Aleksandra 1887.

Povezane vesti

Povezane vesti

Bio je izbačen sa državnog kazanjskog univerziteta zbog učestvovanja u anticarističkim protetistima. Posvetio se sledećim godina pravu i radikalnoj politici i postao je marksista. Preselio se u Sankt Peterburg 1893. i postao je visoka figura u Ruskoj socijaldemokratskoj partiji. Uhapšen je za podsticanje pobune i proteran u Sibir na tri godine.

Oženio se Nadeždom Krupskajom i odselio se u zapadnu Evropu. Živeo je u Nemačkoj, Francuskoj, Engleskoj i Švajcarskoj i postao je poznat kao istaknuti partijski teoretičar. U 1903. imao je ključnu ulogu u podeli Ruske socijaldemokratske partije, predvodeđi boljševičku frakciju protiv menjševika Julijusa Martova. Kratko se vratio u Rusiju tokom revolucije 1905.

Podsticao je nasilnu pobunu i kasnije je vodio kampanju da se Prvi svetski rat preobrazi u evropsku proletersku revoluciju. Nakon što je Februarskom revolucijom zbačen car Nikolaj II, Lenjin se vratio u Rusiju.

Povezane vesti

On je igrao važnu ulogu u Oktobarskoj revoluciji 1917, koja je vodila do zbacivanja Privremene vlade i osnivanja Ruske Socijalističke Federativne Sovjetske Republike, prve socijalističke države na svetu.

Odmah nakon toga, nova vlada pod Lenjinovim vođstvom je krenula da uvodi socijalističke reforme, među kojima je prenos plemićkih i krunskih zemalja na radničke sovjete. Podržavao je svetsku revoluciju i trenutni mir sa Centralnim silama, pristavši na teški Brest-Litovski mir kojim je predao Nemačkoj značajne delove bivše Ruske Imperije. Mir je poništen nakon što su Saveznici pobedili u ratu.

Lenjin je 1921. predložio Novu ekonomsku politiku, kojim je započeta industrijalizacija i obnova nakon građanskog rata. RSFSR je 1922. ujedinila sa bivšim teritorijama Ruske Imperije u Sovjetski Savez, a Lenjin je izabran za njegovog vođu.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka