Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekonstrukcija Hitlerovog bunkera pod strogim pravilima

Berlinski bunker u kojem su Adolf Hitler i Eva Braun izvršili samoubistvo krajem Drugog svetskog rata biće rekonstruisan. Ipak, kako on ne bi postao povod za "hodočašće" onima koji se slažu s Hitlerovom ideologijom, biće ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Replika "firerovog bunkera", gde je nacistički vođa Hitler proveo svoje poslednje mesece u Berlinu, treba da bude otvoren na leto u Muzeju Top Secret u Oberhauzenu, više od 480 kilometara od njegove stvarne lokacije.

Saznajte i: Da li je ovo Hitlerova lobanja?

"Još uvek smo u fazi planiranja - arhitekte rade na tome", rekao je direktor muzeja Ingo Mersman. "Želimo da to bude edukativno iskustvo za porodice ili grupe školaraca koji mogu da vide kako je zaista bilo: Da iskuse sićušne sobe i skučenost bunkera. Želimo to da oživimo i pokažemo ljudima." Mersman je uz to dodao: "Radimo to veoma pažljivo i sa osećanjima."

Muzej vodi računa da ne stvori mesto pohođenja za one koji se i dalje identifikuju sa ideologijom Adolfa Hitlera, prilikom ponovnog stvaranja bunkera koji je prvobitno bio lociran ispod Potsdamskog trga i Brandenburške kapije u Berlinu.

Pogledajte i: Besmrtna prevara Hitlerovog fotografa

Umesto portreta Hitlera, prazni ramovi za slike visiće sa zidova bunkera kako bi se izbeglo da poenta bunkera skrene sa obrazovanja i pretvori se u problem. "Sigurno ne želimo da stvorimo mesto pohođenja za obmanute ljude koji ga još uvek vide kao heroja. Naše namere su u suprotnosti sa tim", rekao je Mersman.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka