Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan preminuo Nikola Tesla

Na današnji dan, svet je napustio Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji nauke.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Tesla je umro u jeku Drugog svetskog rata u Njujorku, 7. januara 1943. u apartmanu hotela "Njujorker" gde je proveo poslednjih deset godina života. Preminuo je u snu, od posledica koronarne tromboze, onako kako je i živeo - sam.

Povezane vesti

Povezane vesti

Rođen je 10. jula 1856. u Smiljanu, u svešteničkoj porodici. Njegov otac Milutin bio je pravoslavni sveštenik, a njegova majka Georgina je, takođe, odrasla u svešteničkoj ličkoj porodici.

Svoje najveće uspehe u nauci Nikola Tesla je zabeležio na tlu Sjedinjenih Američkih Država. U Njujorku je 1885. osnovao vlastitu kompaniju "Tesla" kada je i započeo izradu prvih modela predviđenih za široko korišćenje naizmenične struje - koja je preobrazila svet. Pronašao je polifazni sistem, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao više izuma na kojima se zasniva savremena elektrotehnika, odnosno sistem proizvodnje i distribucije električne energije. Zato je po njemu nazvana mera za magnetnu indukciju.

U Evropu iz SAD-a Tesla je odlazio u dva navrata, 1889. i 1892. godine i oba puta boravio u rodnoj Lici. Aprila 1892. stigao je u Gospić, gde je tada živela njegova teško obolela majka, koja je u njegovom prisustvu i umrla, 16. aprila. Mesec i po dana potom, na poziv delegacije opštine grada Beograda i Inženjerskog udruženja, doputovao je u posetu Beogradu, što je bilo propraćeno velikim patriotskim manifestacijama. I sam Tesla je tada u obraćanjima naglašavao srpski patriotizam.

Arhivska građa iz Tesline zaostavštine je 2003. upisana u registar UNESKO-a "Pamćenje sveta".

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka