Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 24. decembar: Preminuo Vasko da Gama

Na današnji dan, 24. decembra 1524. godine, preminuo je portugalski moreplovac Vasko da Gama, koji je pronašao pomorski put za Indiju ploveći oko Afrike.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

On je prva osoba koja je morskim putem stigla iz Evrope do Indije  i dokazao da se Afrika može oploviti.

Na putovanje je krenuo 8. jula 1497. iz Lisabona, sa 4 broda i 170 ljudi. On je komandovao brodom "Sao Gabrijel", a ostali brodovi su u pratnji nosili su imena "Sao Rafael" (komandovao Paulo da Gama), "Berio" (komandovao Nikolau Koeljo) i brod sa zalihama. Plovili su uz obalu Afrike do današnjeg Sijera Leonea, a onda skratili put preko Atlantika sve do obala Južne Afrike, gde su stigli 4. novembra 1497.

Istočnu obalu današnje Južne Afrike je nazvao Natal (Božić), pošto je tuda prošao u vreme Božića. Ubrzo dolazi do grada Mozambik, koji je bio pod kontrolom muslimanskih trgovaca, kao i čitava istočna obala Afrike. Predstavili su se kao muslimani, ali su otkriveni i morali su da pobegnu iz grada dalje na sever. Stigli su do Mombase u današnjoj Keniji, koja im takođe nije bila gostoljubiva, pa plove dalje do grada Malindi. Tu su dobro primljeni, pošto je Malindi bio suparnik Mombasi. Dobili su arapskog pomorskog vodiča, pomoću koga konačno stižu u Indiju, odnosno Kalikut na njenoj jugozapadnoj obali 20. maja 1498.

Vladar Kalikuta Zamorin je izbegavao da sklopi ugovor o trgovini s portugalcima zbog negodovanja lokalnih arapskih trgovaca. Ekspedicija, od koje su ostala dva broda i 55 ljudi, vratila se u Lisabon tokom jula i avgusta 1499. godine. Put do Indije je proslavio Vaska da Gamu i unapređen je u admirala.

Drugu ekspediciju u Indiju je vodio Pedro Alvares Kabral i saznao da su pobijeni Portugalci koje je ostavio Vasko da Gama u Kalikutu. Da Gama 1502. godine predvodi veliku flotu od 20 brodova čiji je cilj bio da uspostavi trajnu portugalsku dominaciju u tom regionu. Tom prilikom je zarobio jedan arapski brod i izvršio pokolj nekoliko stotina muslimana. Ovog puta je Zamorin, vladar Kalikuta potpisao trgovinski sporazum s njim.

Kao nagradu za svoje uspehe, postavljen je za vicekralja Indije. To je bilo njegovo treće putovanje u Indiju, ali i poslednje, pošto je umro ubrzo posle dolaska, u gradu Kočinu 1524. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka