Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vladari čija ljubav ubija

Dobro je biti kralj, ali je ponekad manje dobro biti njegova ljubavnica. Još od antičkog doba, svetski vladari su ponekad dolazili u situaciju da ubiju svoje žene.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Klaudije, rimski car

Klaudije se ženio četiri puta, nakon dve neuspešne veridbe. Nekoliko godina nakon što se razveo od svoje druge žene, Klaudije je oženio Valeriju Mezalinu, koja je bila njegova rođaka. Brak se završio tragedijom.

Drevni istoričari navode da je Mezalina bila nimfomanka koja je redovno bila neverna Klaudiju. Tacit tvrdi da je išla dotle da se takmičila sa prostitutkama u tome ko će imati više seksualnih partnera za noć. Mezalina se čak udala za svog ljubavnika Gajusa Silijusa na javnoj ceremoniji dok je Klaudije bio u Ostiji.

Pogledajte galeriju fotografija

Izvori se ne slažu oko toga da li se pre toga razvela od cara, kao i da li je taj čin bio pokušaj uzurpacije prestola. Bilo kako bilo, rezultat tog čina bilo je pogubljenje Silijusa, Mezaline i većeg broja njenih prijatelja. Klaudije je naterao svoje pretorijance da mu obećaju da će ga ubiti ako se ikada više oženi.

Međutim, on se ubrzo ponovo oženio i to Agripinom Mlađom za koju istoričari veruju da ga je na kraju ubila otrovnim pečurkama.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka