Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Templarsko ponašanje prema ženama

Da li su se Vitezovi Templari prema ženama ponašali viteški?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Pravila Reda siromašnih vitezova Hrista i Solomonovog hrama podrazumevala su tradicionalno monaško ponašanje prema ženama, sa veoma antifeminističkim tonom - na ženu se gleda kao na nešto što utiče na braću.

Međutim, istorijski dokazi ukazuju da su braća imala daleko sekularniji pogled na žene, nego što se mislilo. Bili su spremni da istrpe pritisak svojih laičkih pokrovitelja zbog primanja žena u viteški red, a u jednom slučaju su čak prihvatili odgovornost za ženski manastir.

Drugi dokazi ukazuju da su, poput mnogih svetskih vitezova, bili naklonjeni romantiziranju žena i čini se da su više obožavali kultove svetica, nego svetaca. Bili su, ipak, kao što je to bilo normalno u njihovom društvu i položaju, da seksualno iskorišćavaju obične žene. Ta činjenica je očigledno bila prihvatljiva za strance, budući da su Templare najviše kritikovali zbog ponosa i pohlepe. Niko ih nije optuživao za neporočnost, a do 1307. godine braću niko nije optuživao za homoseksualnost.

Dženet Barton je u svom članku o monaštvu usmerila pažnju na srednjevekovne monahe koji su bili neprijateljski nastrojeni prema ženama: kako običnim, tako i pripadnicama religijskih redova. Ona je primetila da su žene smatrane zlim od rođenja i odgovornim kako za prvobitni greh čoveka, tako i za sve grehove ljudi koji su kasnije nastali.

Zbog toga su mnogi religiozni pisci dvanaestog veka verovali da im ne treba biti dozvoljeno da stupaju u religijske redove. To je bilo zvanično stanovište. Međutim, koliko se ono primenjivalo na lokalnom nivou, u kućama i među pojedincima?

"Dok sam istraživala ponašanje prema vojnim religijskim redovima tokom XII i XII veka, naišla sam na mnogobrojne primere ove vrste antifeminizma zabeleženim na najvišim nivoima vlasti. Međutim, takođe sam naišla na drugačije ponašanje na lokalnom nivou i među pojedincima. Moramo navesti da se ovaj tip antifeminizma odnosio samo na obične žene, grešnice. Svetice, poput Bogorodice, bile su poštovane i obožavane ljubavlju koja je oduzimana običnim ženama.", navodi Bartonova.

Pogledajte i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka