Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je Marko Polo posetio Aljasku?

Set dokumenata, koji je italijanski imigrant doneo u Sjedinjene Američke Države otkriva nove detalje o putovanjima Marka Pola u Aziji, uključujući mogućnost da je istražio i mapirao Aljasku.

  Izvor: Foto: Medievalists.net

Marko Polo (1245-1324) je bio venecijanski trgovac koji je detaljno zapisivao svoja iskustva na putovanjima u Aziji, gde je proveo više od 20 godina i čak bio u službi mongolskog vladara Kublaj-kana. Njegov rad, poznat kao Knjiga svetskih čudesa, bio je najpoznatiji izvor podataka o Istočnoj Aziji iz srednjeg veka, iako je Marko naveo "Nisam napisao pola onoga što sam video."

Saznajte i: Ispod reke na Tibetu otkriven drevni kanjon

Osim putopisa, veoma malo se zna o samom Marku. Čini se da bi set od 14 dokumenata mogao da nam pruži novi uvid u njegov život. Istoričar Bendžamin Olšin istraživao je ova dokumenta 13 godina. Ta dokumenta je u Sjedinjene Države doeno Marsijan F. Rosi, italijanski imigrant, koji je tvrdio da su dokumenta prenošena sa kolena na koleno u njegovoj porodici generacijama. U 1930-im Rosi je o postojanju dokumenata obavestio naučnika Lea Begroua:

"Marko Polo je poverio mape admiralu Rudžerijusu Sanseverinusu koji je završio Nautičku školu u Amalfiju. Nekoliko vekova kasnije, njegov potomak Rubert Sanseverinus oženio se Elizabetom Feltro Dela Rovere, vojvotkinjom od Urbina. Godine 1539. Julius Cezare de Rosi, grof od Bergeta, oženio je Madalenu Feltro Dela Rovere Sanseverinu; njegov unuk Đuzepe de Rosi postao je vojvoda od Sere; što je titula koju je držao do 1744. godine, kada je preinačena u Kneževinu Kasale; njegov mlađi brat Antonio de Rosi bio je otac Marćijana de Rosija, mog pradede..."

Pročitajte i: Kako su nastali Himalaji?

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka