Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veliko arheološko otkriće u Ćelijama

U Ćelijama su otkriveni dobro očuvani ostaci rimske vile i veličanstvenog poljoprivrednog dobra, nastalog početkom IV veka, a nestalog tokom pljačkaškog pohoda Gota.

  Izvor: Foto: Profimedia

Arheolozi Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva završili su istraživanja dela nalazišta "Anine" u Ćelijama, na ušću reke Ljig u Kolubaru. Otkriveni su dobro očuvani ostaci rimske vile i grandioznog poljoprivrednog dobra. Vila je impozantnih razmera - 4.000 kvadratnih metara - a arheološko nalazište se prostire na oko 30 hektara.

Kako navode Večernje Novosti, arheolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva, Radivoje Arsić rekao je da se prema načinu gradnje i karakteristikama vile može zaključiti da je vlasnik bio izuzetno bogat.

Nalazi predstavljaju najbolje sačuvane ostatke ruralne arhitekture rimskog doba na području zapadne Srbije i - po procenama stručnjaka - vila je, po značaju, odmah do Gamzigrada. Istraživanja u kojima su učestvovali i arheolozi Istraživačke stanice "Petnica", Narodnog muzeja iz Valjeva i Fakulteta za geodeziju započela su još pre devet godina, a finansijski su im pomogli opština Lajkovac i Ministarstvo kulture.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka