Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Deset najpoznatijih uspešnih atentata

Atentat je ubistvo pojedinca, koji je obično poznata ličnost, političar, religijska figura ili plemić. U slučaju atentata obično postoje jasni motivi - ljubomora, politički ili religijski idealizam, naručeno ubistvo, osveta i dr.

  Izvor: Foto: Žrtve atentata

Ovaj spisak predstavlja deset najpoznatijih atentata u istoriji sa okolnostima koji su im prethodili, kao i još neke atentate.

10. Aleksandar Litvinjenko

Aleksandar Litvinjenko je bio ruski agent KGB-a, koji je postao disident i mogući agent britanskog MI6. Prvog novembra 2006. godine Litvinjenko se razboleo nakon ručka u londonskom suši restoranu. Tokom ručka dobijao je dokaze o drugom ubistvu. Dva dana kasnije Litvinjenkovo stanje se pogoršalo i brzo je prebačen u opštu bolnicu Barnet u Londonu. Umro je tri nedelje kasnije usled akutnog sindroma radijacije izazvane izlaganjem radioaktivnom polonijumu-210.

Incident je dobio široku medijsku pokrivenost, najverovatnije zbog sličnosti sa slučajevima u holivudskim špijunskim filmovima. Veruje se da je Litvinjenko otrovan šoljicom čaja u svojoj hotelskoj sobi. Iako niko nije osuđen za ubistvo, postoji sumnja da je ruska vlada umešana u to. Litvinjenko je umro u svojoj 44. godini života.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka