Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je moguće da se legendarna Atlantida nalazila u Sredozemlju?

Od kada je grčki filozof Platon pisao opširno o Atlantidi, mnogobrojni istraživači, naučnici i amateri pretpostavljali su gde se nalazilo to legendarno ostrvo. Ako je zaista postojala, najozbiljniji kandidat za lokaciju Platonovog ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Jedna grupa teoretičara tvrdila je da je Atlantida bila čitav kontinent koji se prostirao od Šri Lanke do Kariba. Druga grupa tvrdila je da je to sadašnja Malta,  a uzeto je u obzir i kiparsko ostrvo Bimini, nakon što su pronađeni ostaci nekog srušenog grada na njemu.

Saznajte i: Potopljeni grad izronio u Rusiji

Većina naučnika pretpostavlja da se Atlantida nalazina na sredozemnom ostrvu koje se ranije zvalo Tera i koje zapanjujuće tačno odgovara Platonovom opisu. Ono što je ostalo od Tere danas je mnogim turistima poznato kao - ostrvo Santorini.

Ostrvo Tera uništeno je 1500. godine pre naše ere snažnom eksplozijom koja se čula u celom Sredozemlju. Sa Terom je, veruju neki savremeni arheolozi, nestala i visokorazvijena minojska kultura o kojoj današnja nauka malo zna. Ono malo saznanja dovoljno je da se zaključi da je tehnički i civilizacijski nivo Tere bio veoma visok. Iskopavanja na preostalim ivicama kratera na Teri pokazala su da je tamo arhitektura bila na višem nivou nego bilo gde u poznatom svetu. Naseljena mesta su imala razrađenu kanalizacionu mrežu.

Stanovnici Tere su raspolagali flotom čiji su brodovi mogli stići na sva odredišta na Sredozemlju. Kao Atlantiđani, i stanovnici Tere poštovali su bika kao božanstvo. Čak i opis kraha Atlantide, koji je opisao Platon, identičan je s onim koji je zadesio Teru.

Filozof piše: "Došlo je do snažnog zemljotresa i poplava - u jednom danu i jednoj noći nesreće nestalo je ostrvo Atlantida u morskim dubinama."

Tera je, takođe, nestala u jednom danu i jednoj noći kada je vulkansko ostrvo eksplodiralo posle zemljotresa. Cunamiju su se od Tere kretali ka udaljenom matičnom ostrvu Minojaca, Kritu. Razorili su palate, hramove, gradove i bili su glavni uzrok nestanka minojske kulture s lica zemlje, veruju teoretičari.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka