Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija vojničkog pozdrava

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu, širom Evropskog kontinenta se salutira muškarcima i ženama u vojsci. Međutim, da li ste se ikada zapitali odakle potiče vojnički pozdrav?

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Postoje mnogobrojne legende, a one najverovatnije uključuju kape. Decenijama duga tradicija skidanja kape kada su prisutni nadređeni je evoluirala u današnje saluritanje kada je oprema za glavu postala preglomazna za skidanje.

"Vojnicima je naređeno da ne skidaju svoje kape kada prolaze pored oficira, niti da im se obraćaju, već samo da prislone svoje ruke na kapu i naklone se u prolazu", navodi se u britanskoj knjizi naredbi iz 1745. godine.

U 1700. godini, neki vojnici nosili su velike, raskošne kape sa kaišem ispod brade. Umesto skidanja tih kapa, vojnici su činili pokret kojim su dodirivali svoje kape. Evropske vojske su od toga načinile formalni pozdrav oko 1780. godine i on se raširio odatle.

Druge legende dosežu čak do srednjeg veka. Jedna nepotkrepljena priča kaže da su vojnici dizali svoje vizire na šlemovima kako bi se prepoznali, pa se vojnički pozdrav razvio odatle. Druge priče govore da su u kasnom rimskom periodu građani prilazili državnim zvaničnicima sa podignutom desnom rukom kako bi pokazali da nisu naoružani.

Kako god da se razvio, trenutni vojni pozdrav uključuje jedan brzi pokret. 

Nekadašnji predsednik Sjedinjenih Američkih Država, Ronald Regan je poznat u javnosti kao čovek koji je trenirao drugog nekadašnjeg predsednika SAD-a, Bila Klintona kako da moćnije i preciznije salutira.

"Regan je primetio da je Klintonovo salutiranje tokom kampanje u vojničkom smislu mlako. Ako Klinton želi da primenjuje gestove koje koristi vojska, onda mora da bude čvršći, precizniji i jači. Međutim kako može to da izvede? Stari konjički oficir objasnio je da ruka mora da se diže polako, kao da je prekrivena medom, a da se onda obori brzo, oštro i odlučno, kao da je prekrivena nečim mnogo manje prijatnim. Klinton je poslušao svog mentora i uskoro su obojica stajali u Reganovoj kancelariji, vežbajući salutiranje zajedno", navodi časopis Tajm.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka