Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevna misterija: Zbog čega je Tutankamon umro mlad?

Naučnici veruju da je egipatski kralj Tutankamon podlegao bolesti, a ne od posledica udesa kočija, kao što se do sada verovalo. "Virtualna autopsija" pokazala je da je dečak-kralj patio od genetskih nedostataka, kao i ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Autopsija je izvedena korišćenjem 2.000 kompjuterski skeniranih slika, uz genetsku analizu Tutankamona, korišćenjem DNK iz njegovog tela. Profesor Albert Zink, koji je na čelu Instituta za mumije u Italiji kaže da je najverovatnije da mladi faraon nije umro od posledica nezgode sa kočijama.

Pogledajte i: Zablude u koje verujete: Jesu li robovi gradili piramide?

"Važno je shvatiti njegovu sposobnost da vozi kočije i zaključili smo da je to bilo nemoguće za njega, naročito sa delimično deformisanim stopalom zbog kojeg je bio nesposoban čak i sam da stoji."

"Potrebno je da uradimo još genetskih analiza zbog toga što će nam to dati uvid u njegovo stanje.", rekao je Zink i dodao da je smrt mladog plemića usledila najverovatnije zbog izuzetne slabosti koja je posledica genetskog poremećaja koje je nasledio od svojih roditelja koji su bili brat i sestra. "Sa druge strane bolovao je od malarije, tako da je veoma teško reći da li je i to bio ozbiljan faktor koji je uzrokovao smrt.", rekao je profesor Zink, naglašavajući da je potrebno nastaviti sa istraživanjem.

Pogledajte i: Kako su građene piramide (VIDEO)

Autopsija je takođe otkrila da je dečak-kralj imao zakržljalo stopalo, što mu je davalo izgled nekoga ko hoda na članku. Zbog ovog invaliditeta, bilo bi veoma teško za Tutankamona da vozi kočije. U njegovoj grobnici je pronađeno oko 130 štapova za hodanje, što pruža dokaze da je bio nesposoban da hoda bez pomagala.

Naučnici su takođe otkrili da je Tutankamon imao samo jednu slomljenu kost pre smrti, dok su ostale nastale nakon toga, uključujući i frakturu lobanje. Doktor Ašraf Selim sa Univerziteta u Kairu rekao je: "Postoji samo jedno mesto na kome možemo reći da se fraktura dogodila pre njegove smrti, a to je koleno. U pitanju je velika povreda. Izgleda da se dogodila nešto pre smrti i pre balsamovanja."

Pogledajte i: Naučnici preveli drevnu egipatsku knjigu magije

Naučnici smatraju da je incest igrao ključnu ulogu u njegovim deformitetima i nasledna bolest bi ga na kraju sigurno ubila. Ranije teorije vezane za njegovu smrt išle su do toga da je čak bio ubijen, zbog frakture lobanje. Međutim, sada se veruje da se prelom dogodio prirodnim putem kako se njegovo telo mumificiralo. 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka