Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od čega je umrla drevna altajska "princeza"? Naučnici sumnjaju na rak dojke

Rezultati magnetne rezonance otkrili su da je 2.500 godina stara i drevna pazjirjiška "princeza" umrla od iste bolesti sa kojom se danas bori preko milion žena na svetu: raka dojke.

  Izvor: Foto: Profimedia

Otkriće mumificiranih ostataka tzv. princeze Ukoka 1993. godine u permafrostu u podzemnoj grobnici na Altajskim planinama - nedaleko od granice sa Kazahstanom, Kinom i Mongolijom - bilo je najznačajnije rusko arheološko otkriće u kasnom XX veku.

Od tada, njeni ostaci su proučavani u istraživačkom centru u Novosibirsku, a brojni testovi su uključivali rekonstrukciju lica, DNK analize i druge istraživačke projekte. Dovedena je u vezu sa nomadskom pazjirjiškom civilizacijom koja je naseljavala plato Ukok oko V veka pre naše ere.

Naučnici su znali da je bila mlada kada je umrla u 25. godini, a najverovatniji uzrok njene smrti otkriven je tek pre nekoliko godina.

Pomoću magnetne rezonance, naučnici su uočili asimetrične signale u mumiji.

"Tokom skeniranja mlečnih žlezdi, obratili smo pažnju na asimetričnu strukturu i brojne asimetrije signala magnetne rezonance. Imamo posla sa primarnim tumorom u desnoj dojci i desnim aksijalnim limfnim čvorovima sa metastazama", rekao je doktor Andrej Letjagin sa Instituta za psihologiju i fundamentalnu medicinu.

Povezane vesti

Letjagin je radio sa doktorom Andrejem Savelovim iz Međunarodnog centra za tomografiju i zajedno su objavili svoje istraživanje. Misteriozna žena je imala tek nešto više od 20 godina kada joj se razvio rak dojke, koji ju je uništio u narednih pet godina, navodi Letjagin.

"Prva tri grudna pršljena pokazala su statistički značajno smanjenje na magnetnoj rezonanci i poremećaj kontura, što ukazuje na proces metastaze raka", rekao je Letjagin i dodao: "Prilično sam siguran u dijagnozu - imala je rak. Bila je izuzetno mršava. S obzirom na njen relativno visok rang u društvu i druge informacije koje su naučnici prikupili proučavajući mumije elitnih Pazjirjika, nemam drugo objašnjenje za njeno stanje. Samo bi rak mogao da ima takav uticaj."

"Jasno se vidi tumor u njenoj desnoj dojci, kao i metastatska lezija na limfnom čvoru i kičmi... Imala je rak i on ju je ubijao", rekao je Letjagin.

Ipak, Letjagin kaže da je teško znati da li je rak direktan uzrok njene smrti zbog toga što su takođe uočene povrede na njenim kostima - dislocirani zglobovi, fraktura lobanje - kao da je pala sa velike visine.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Foto: Profimedia

Postojanje raka je zabeleženo još u drevnom Egiptu, a kada uslovi dozvoljavaju, magnetna rezonanca se koristi za bolje razumevanje. Doktor Mislav Cavka, doktor medicine sa Univerziteta u Zagrebu, koristio je magnetnu rezonancu na 29.000 godina staroj mumiji muškarca i uočio redak oblik raka.

Letjagin i Savelov su rekli da magnetna rezonanca pokazuje da je princeza takođe patila od osteomijelitisa, infekcije kosti ili koštane srži, od detinjstva ili od adolescencije.

Međutim, kako se mlada "princeza" nosila sa onim što je moralo biti neverovatno bolno? Doktorka Natalija Polosmak, arheološkinja koja je otkrila izuzetne ljudske ostatke 1993. godine rekla je da je najverovatnije koristila neke analgetike.

"U drevnim kulturama, iza kojih su ostala pisana svedočenja, takvi analgetici su uglavnom bili vino, hašiš, opijum, bunika i ekstrakt mandraka, jedića i indijske konoplje. Pazjirjici su znali za konoplju i njena svojstva", rekla je Polosmakova.

Zapravo, u njenoj odaji je pronađen kanabis.

"Najverovatnije za ovu bolesnu ženu, uzimanje kanabisa je bila nužnost", rekla je Polosmakova i dodala: "I često je bila u izmenjenom stanju uma. Možemo da sumnjamo da su kroz nju drevni duhovi i bogovi mogli da govore."

Iako se često naziva princezom, arheolozi misle da je žena mogla biti šaman, budući da su njeni ostaci otkriveni u humci ili kurganu i sahranjeni na sličan način uobičajen za plemstvo.

Iskopavanja i proučavanja ostataka ove žene bila su obavijena lokalnim kontroverzama, budući da su neki stariji Altajci verovali da uznemiravanje njenog groba može razbesneti njen duh i uzrokovati prirodne katastrofe.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka