Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

Na današnji dan, 9. oktobar: Rođen je Mihajlo Pupin

Autor Vuk Ilić
Autor Vuk Ilić

Na današnji dan 1854. godine rođen je Mihajlo Idvorski Pupin, srpski naučnik, pronalazač, profesor na Univerzitetu Kolumbija, nosilac jugoslovenskog odlikovanja Beli orao Prvog reda i počasni konzul Srbije u SAD.

Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Bio je i jedan od osnivača i dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u Americi. Takođe je dobio i Pulicerovu nagradu (1924) za autobiografsko delo „Od pašnjaka do naučenjaka“ (engl. From immigrant to inventor).

Mihajlo Pupin je tokom svog naučnog i eksperimetalnog rada dao značajne zaključke važne za polja višestruke telegrafije, bežične telegrafije i telefonije, potom rentgenologije, a ima i velikih zasluga za razvoj elektrotehnike. Takođe je zaslužan i za pronalazak Pupinovih kalemova, odnosno samoindukcionih kalemova, koji su omogućili prenos telefonskih razgovora na veliku daljinu. 

Iz rodnog Idvora u Banatu 1874, posle školovanja u Pančevu i Pragu, otišao je u SAD gde je završio Kolumbija univerzitet u Njujorku, na kojem je kasnije bio profesor teorijske fizike i 40 godina predsednik Instituta radio-inženjera.

Prvi od njegovih mnogobrojnih pronalazaka bio je električni rezonator pomoću kojeg provodnik omogućava istovremeni prenos vesti na različitim talasnim dužinama. Otkrio je i sekundarne radijacije rendgenskih zraka, elektromagnetske detektore i napisao univerziteski udžbenik termodinamike. 

Njegovo ime nose laboratorije za fiziku Kolumbija univerziteta. 

Dobitnik je mnogih naučnih nagrada i medalja, bio je član Američke akademije nauka, Srpske kraljevske akademije i počasni doktor 18 univerziteta.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Najnovije

Priroda

Nauka