Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 7. oktobar: Ugušen Prvi srpski ustanak

Na današnji dan 1813.godine padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Na današnji dan 1813. godine padom Beograda u turske ruke ugušen je Prvi srpski ustanak, a Turci su uspostavili upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804. To je uključivalo sve ranije namete, ali i pojačanu represiju, što je 1815. godine izazvalo Drugi srpski ustanak (posle kog su Turci ubrzano gubili pozicije u Srbiji). 

Do sloma ustanka došlo je kada su Rusi, saveznici ustanika, morali da se povuku nazad u Rusiju, jer ih je napadao Napoleon, zbog čega su Rusi bili prinuđeni da potpišu i Bukureški mir. Po osmoj tački toga mira, Srbi bi dobili autonomiju, a Turci bi se vratili u Beograd i ponovo upravljali Srbijom. 

Ustanici to nisu prihvatili, jer bi sve ono za šta su se izborili palo u vodu - i Sinđelićeva žrtva na Čegru, i pobede na Ivankovcu i Mišaru, kod Varvarina i Loznice... Turci su Srbiju napali sa juga, istoka i zapada. Najžešći otpor pokazao je Mladen Milovanović, koji je u to vreme bio u sukobu sa Karađorđem zbog pitanja kako bi trebalo organizovati odbranu Srbije u Zasavici (Podrinju). 

Iako je poginulo mnogo Turaka, otpor je bio slomljen 7. oktobra 1813. Turci ulaze u Beograd i uspostavljaju upravni aparat i organizaciju kakva je postojala pre izbijanja ustanka 1804. Prvi srpski ustanak je ugušen, a Karađorđe sa nekolicinom vođa ustanka beži u Austriju. Srbija je nezavisnost stekla tek u Drugom srpskom ustanku, koji je vodio Miloš Obrenović.

Osmansko carstvo je za gušenje ustanka iskoristilo ogroman broj vojnika, svoju kompletnu udarnu snagu - tri vojske koje su zajedno brojale četvrt miliona vojnika (130.000 iz Bosne, 60.000 iz Niša i 60.000 iz Vidina).

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka