Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena tamnica grofa Drakule?

Na severu Turske, ispod tvrđave u Tokatu otkriven je isprepletani lavirint ćelija i tunela koji potiču iz XV veka, a u kojima je nekada davno možda bio utamničen vlaški vojvoda Vlad III Cepeš.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Tokom radova na renoviranju citadele, pored "Drakuline tamnice" otkriven je i tajni tunel koji vodi do vojnog skladišta izvan objekta i rimskog kupatila. Pred kraj XII veka Turci Seldžuci su osvojili grad Tokat, koji je 1392. godine postao deo Osmanskog carstva.

Vlad III rođen je 1431. godine, a njegov otac Vlad II dobio je prezime Drakulea, što na rumunskom znači zmaj, kada je postao član hrišćanskog Viteškog reda Zmaja. Prilikom sastanka sa sultanom Muratom II 1442. godine, sinovi Vlada II, Vlad i Radu odvedeni su kao taoci u tvrđavu Tokat. Pet godina kasnije, nakon smrti oca i starijeg brata Mirčee oni su oslobođeni.

Veruje se da je vlaški vojvoda Vlad III 1462. godine na kolac nabio 20.000 ljudi ispred rumunskog grada Trgovišta kako bi odbio snage Osmanskog carstva, zbog čega je i dobio nadimak Cepeš, što na rumunskom znači "nabijač". Ubijen je u bici protiv Osmanlija 1476. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka