Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bivši čuvar u Aušvicu optužen za smrt 300.000 ljudi

Devedesttrogodišnji muškarac optužen je da je pomogao u ubistvu 300.000 ljudi dok je bio čuvar u Aušvicu. On je proveo dve i po godine u nacističkom logoru i bio je zadužen za lične stvari i novac zatvorenika.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Oskara Groninga, koji je bio SS čuvar u Aušvicu, hanoverski javni tužilac optužio je u ponedeljak da je pomogao u rukovođenju logorom smrti u okupiranoj Poljskoj između maja i juna 1944. godine, kada je 425.000 Jevreja iz Mađarske tamo odvedeno, od čega je njih najmanje 300.000 skoro momentalno poslato u gasne komore.

Aušvic je bio nacistički koncentracioni logor gde je 1.5 miliona ljudi, od čega je 90 odsto bilo Jevreja, našlo smrt.

„On je pomogao nacističkom režimu da ekonomski profitira, a pomogao je i u sistematskom ubijanju.”, rekao je Tomas Valter koji zastupa oštećene. Groning je pomogao u prikupljanju predmeta i novca zatvorenika.

Dvadeset preživelih logoraša i njihove porodice su ko-tužitelji u tužbi protiv Groninga. Mnogi od ko-tužitelja su među poslednjim preživelima iz Aušvica.

Groning je četvrti slučaj koji vlasti Hanovera preispituju usled novog presedana u nemačkom zakonu. Postoji oko 30 bivših čuvara Aušvica koje su prošle godine federalni istražitelji preporučili državnim tužiocima za gonjenje. Dva slučaja su odbačena, jer su osumnjičeni nesposobni za suđenje, a jedan je zaključen kada je osumnjičeni umro.

Groning se smatra sposobnim za suđenje u martu.

„Jedne noći u januaru 1943. godine video sam prvi put šta se zaista sa Jevrejima radilo.”, prisećao se u intervjuu. „Bilo je više od stotinu zarobljenika i uskoro je nastao panični plač kako su bili saterani u komore. Tokom godina čuo sam plač umrlih u svojim snovima. Nikada ga se neću osloboditi. Osećaj krivice me nikada neće napustiti. Mogu jedino da zamolim za oproštaj i molim za pokajanje.”, rekao je Groning.

Saveznički tribunal oslobodio je Groninga optužbe za ratne zločine 1948. godine, ali on i dalje tvrdi da ga svakodnevno progoni horor iz Aušvica.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka