Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 12. septembar: Otpočela ofanziva srpske vojske na Kajmakčalanu

Na današnji dan 1916. godine na Kajmakčalanu, u Prvom svetskom ratu, otpočela je ofanziva srpske protiv bugarske i nemačke vojske.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Bitka je vođena između 12. i 30. septembra 1916. godine, kada je prva srpska armija uz velike gubitke uspela da zauzme vrh Sveti Ilija na visini od 2.524 metara, odgurujući Bugare prema Mariovu, gde je potom postavljena nova linija odbrane. Između 26. i 30. septembra vrh je više puta bio zauziman dok ga srpska vojska nije zauzela 30. septembra. Srbi su imali velike gubitke od oko 5.000 ljudi uglavnom od bugarske artiljerije.

Bugari su se toliko zaneli borbom da nisu razmotrili da uspotave dodatne odbrambene položaje iza utvrđenih grebena. Nakon pobede Srba, bugarski generalštab nije uspeo da na vreme da naređenje za povlačenje. Nakon primanja tog naređenja nisu imali zaklone pri povlačenju, tako da su dodatno izgubili oružje, opremu i ljudstvo.

Sa strateškog aspekta bitka nije imala veći značaj za saveznike zbog zime koja je ubrzo došla i onemogućila svako veće pomeranje trupa.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka