Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 10. septembar: Poginuo Petar Pecija Petrović

10. septembra 1875. godine poginuo je srpski hajdučki harambaša Petar Pecija Petrović.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Vođa ustanka iz 1853. godine, poznatog kao Pecijina buna - prilikom pokušaja da kod mesta Gaštica preko Save prebaci tovar oružja borcima bosanskohecegovačkog ustanka protiv Turaka. (Posle propasti bune povukao se u planine i odatle napadao turske jedinice.) Kad je 1875. izbio trogodišnji bosanskohercegovački ustanak, sakupljao je čete ustanika u severnoj Bosni.

Bitka kod Gaštice

Sa četom od pedesetak ljudi Pecija je 8. septembra pokušao da prebaci oružje, ali morao je da se povuče i sačeka pomoć od ostalih ustanika jer su ga bili napali Turci. Sledećeg dana stigao je Ostoja Jagnjetović Kormanoša sa šezdesetak ljudi. Njih dvojica su zajedno razbili jedan turski odred i počeli da prebacuju oružje celu noć uz manje čarke sa turskim trupama. U međuvremenu je turskim odredima koji su se borili sa Pecijom stigla pomoć od 500 vojnika.

Pecija je očekivao tako nešto pa je podelio svoje snage u četiri grupe i rasporedio ih na četiri strane, tako da su one činile pravougaonik. Namera mu je bila da na taj način opkoli glavninu turskih trupa ali pošto su Turci saznali za ovaj plan, napadali su jednu po jednu ustaničku grupu i tako su ih sve uništili. Pecija je naredio povlačenje preko Save, međutim većina ustanika je, među kojima je bio i Pecija, izginula.

U narodnoj tradiciji je, međutim, ostalo upamćeno da je Pecija bio jedini od ustanika koji je uspeo da se živ dočepa obale. Prema narodnom predanju, kad je izašao na obalu, on se okrenuo prema Turcima i uzviknuo: "Turci, evo Pecije živa". U tom trenutku bio je smrtno pogođen.

Ostoja Kosović, trgovac iz Bosanske Dubice i jedan od malobrojnih ustanika koji su preživeli ove događaje, kasnije je pričao da je metak koji je Peciju usmrtio došao sa austrijske strane.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka