Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 7. septembar: Preminuo Vladimir Matijević

Sedmog septembra 1929. godine preminuo je Vladmir Matijević, srpski trgovac, dobrotvor i osnivač najznačajnijih organizacija Srba u Hrvatskoj i Austrougarskoj.

  Izvor: Profimedia/Shutterstock

Vladimir Matijević se rodio na Kordunu, u selu Gornji Budački, u blizini Karlovca, kao treće od devetoro dece. Otac Petar, do raspuštanja Vojne granice, bio je oficir sedme čete Slunjske graničarske regimente, kada je, kao poreznik, prešao u civilnu službu. Njegova majka Jula, rođena Nović, bila je iz Surduka u Sremu, poreklom iz porodice oficira Petrovaradinske graničarske regimente. Sva Matijevićeva braća i sestre umrli su još u ranoj mladosti ili u srednjem dobu, tako da je jedino on doživeo zrele godine.

Budući da je poticao iz oficirske porodice, po želji roditelja, posle osnovne škole, upisao je regimentsku kadetsku školu u Turnu kod Karlovca. Međutim, kada je otac, kao razborit čovek, koji se, sticajem okolnosti, dosta kretao u društvu obrazovanih Srba raznorodnih zanimanja, uočio otpor koji njegov sin ispoljava prema vojsci i vojnom pozivu, pružio je podršku mladom Vladimiru da nastavi školovanje u redovnim civilnim školskim ustanovama. Upravo uz njegovu pomoć, sa nepunih sedamnaest godina, neposredno pre stupanja u vojnu službu, Matijević je upisao realku u Rakovcu, u neposrednoj blizini Karlovca.

Tokom školovanja, na Matijevića je veliki uticaj izvršio prota Nikola Begović, poznati nacionalno-prosvetni delatnik, koji mu je predavao veronauku. Svojom pojavom i predanim radom Begović je izvršio veliki uticaj na izgrađivanje Matijevićevih nacionalnih osećanja, koja će se kasnije jasno ogledati u njegovom nepokolebivom i istrajnom radu na uzdizanju i snaženju srpskog naroda. Begovićevom uticaju može se pripisati i Matijevićevo učešće, kao dobrovoljca, u Srpsko-turskom ratu, 1876. godine.

Poslušavši savet jednog očevog prijatelja da, zbog urođene okretnosti, rečitosti i komunikativnosti, izabere posao trgovca, Matijević je, posle realke, upisao Visoku trgovačku školu u Beču.

Osnivanje privrednika

Odluka o osnivanju Privrednika kod Matijevića se nije rodijla odjednom već je sazrevala tokom godina koje je proveo kao trgovački putnik, obilazeći mnoge predele Austrougarske. Oprezni Matijević svoju odluku nije odmah razglasio, nego se oprobao na pojedninačnim primerima. Tako je posle obavljenog posla, pominjući to tek uzgred, nudio trgovcima s kojima je poslovao jednog svog tobožnjeg „malog rođaka“, dečaka sa sela, za šegrta. Pošto su ponude najčešće prihvatane, Matijević se zatim obraćao seoskim učiteljima i sveštenicima sa zahtevom da mu pošalju odabranu decu, koju će uputiti na izučavanje zanata. Na taj način on je na razne zanate „namestio“ oko 250-oto dece, a prvog šegrta u svojoj dvadeset drugoj godini.

Nedugo potom, pošto je stekao znatan imetak i ime uspešnog privrednika, Matijević je odlučio da prestane s putovanjima i da se posveti radu u svojoj firmi u Zagrebu. U to vreme obavljao je temeljne pripreme za osnivanje Privrednika, oslanjujiće se pritom na iskustva u radu postojećih jevrejskih i drugih društava sa sličnim zadacima. Konačno, 1897. godine, Privrednik je počeo s radom „namestivši“ prvog šegrta. Prve beležnice o slanju pitomaca na zanat Matijević je vodio u svom stanu. U prvim godinama Privrednikovog rada Matijević je lično pregledavao svaku prispelu molbu, o kojoj je odlučivao posle podrobne analize. Takođe, sastavio je i napisao Statut Privrednika. Od osnivanja pa do svoje smrti Matijević je bio potpredsednik Privrednika

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka