Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 5. septembar: Preminula Majka Tereza

Misionarka koja je život posvetila siromašnim i bolesnim, Majka Tereza, preminula je na današnji dan 1997. godine.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Njen pradeda se doselio u prvoj polovini 19. veka iz Prizrena u Skoplje. Roditelji, majka Dronda i otac Nikola su joj dali ime Gondžea (ružin pupoljak, na turskom jeziku). Otac joj je bio apotekarski pomoćnik apoteke Sadika Nuzeta, koja je osnovana 1907. godine. Imala je brata Lazara i sestru Agušu, sa kojom je pevala u crkvenom horu. Posle osnovne škole upisala je srpsku gimnaziju.

Presudan momenat u Gondžinom životu bila je smrt oca Nikole. Sa dve drugarice 1927. godine odlazi u Dablin, gde radi kao medicinska sestra, a zatim u Indiju, gde pomaže leproznim bolesnicima. Tada je dobila ime Majka Tereza.

Godine 1950. Majka Tereza osniva red Misionarke milosrđa, koji je kasnije priznat i nalazi se pod papskom kontrolom. Misionarke milosrđa se posebno brinu za umiruća lica, sirotinju i bolesne. Obavezuju se na nesklapanje braka, siromaštvo i poslušnost.

Kako su Misionarke milosrđa rasle pod njenim vođstvom, one su proširile svoj red i u druge zemlje. Red ima 3.000 sestara i 500 braće u oko 100 zemalja sveta. Do 1970-ih Majka Tereza je postala poznata u svetu kao humanitarac i zatupnik siromašnih i bespomoćnih, delimično zahvaljujući dokumentarnom filmu i knjizi "Nešto lepo za Boga" Malkolma Mageridža.

Otac joj je Cincar, a majka Albanka. Majka Tereza se izjašnjavala da je "po krvi" Albanka, po državljanstvu Indijka, a po veri katolik. Papa Jovan Pavle II ju je beatifikovao i dao joj titulu "Blažena Tereza od Kalkute". 

Povodom smrti na mestu rodne kuće u Skoplju je 1997. otkrivena spomen ploča u koju je urezana njena čuvena izreka: "Svet nije gladan samo hleba, nego još više ljubavi".

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka