Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkrivena tajna izgradnje piramida?

Drevni Egipćani vukli su ogromne statue i kamenje za piramide, teško oko dve i po tone, bez ikakve moderne tehnologije. Sada, fizičari tvrde da su konačno došli do odgovora na pitanje kako su sagrađene piramide u Gizi. Konkretno, ...

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Kako su drevni Egipćani uspeli da sagrade piramide, pitanje je koje proganja nauku već vekovima. Egiptolozi su uglavnom saglasni da su 146.5 metara visoke građevine napravljene za 10 ili najviše 20 godina. Ipak, niko nije uspeo da ponudi nepobitnu teoriju kako su uspeli da sagrade ove masivne grobnice, koje su sačinje od par miliona kamenih blokova.

Povezane vesti

Jedna od popularnih teorija kaže da su blokovi, iz lokalnog kamenoloma, vučeni preko peska natopljenog vodom, kako bi se smanjilo trenje. Ali to postalja pitanje kako su radnici prenosili tolike količine vode. 

Druga teorije navodi da je moguće da su radnici postavili velike balvane, presecene na pola, sa svih strana jednog bloka, tako da su se oni pretvarali u cilindrično telo koje je bilo lako valjati po podu. I ova teorija ima svoje probleme, pošto bi težina blokova uništavala drvenu oblogu, i tako bi opet bilo više muke nego koristi od njih.

Najnovija studija fizičara Josefa Vesta, sa Državnog univerziteta u Indijani u SAD, nudi sasvim novi pristup.

Povezane vesti

Ideja je jednostavna. Za kamenu ploču su zakačeni drveni valjci sa svih strana, i tako nastane praktično osmougaona struktura, koju je lakše prenositi sa jednog mesta na drugo.

Vest i njegove kolege su isprobali svoju teoriju. Stavili su valjke oko kamena teškog 30 kilograma, i ojačali celu konstrukciju konopcem. Onda su stavili i konopac odozgo, kojim bi cela konstrukcija mogla da se vuče ili kotrlja. Potom su izmerili koliko im je snage potrebno da bi pokrenuli ovaj kamen. Ispostavilo se da ako biste pokušali da pomerite ovu kocku, imali biste osećaj kao da nosite četiri kilograma, ili 15 odsto njegove originalne mase.

Tako bi bilo moguće prenositi, čak i veće kamenje nego što je ovaj. Naravno, konkretan arheološki dokaz za ovako nešto ne postoji. Autori ne tvrde da je ovo bio konkretan medot koji je korišćen, ali da je svakako veoma verovatno da su upravo ovako građene piramide.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka