Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 22. avgust: Rođen Pavle Jurišić - Šturm

Srpski general lužičkosrpskog porekla Pavle Jurišić - Šturm rođen je na današnji dan 1848. godine.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Jedan od najistaknutijih srpskih oficira u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu, veoma zaslužan za blistave pobede srpske vojske nad austrougarskom armijom u Cerskoj i Kolubarskoj bici

U srpsku vojsku je primljen 1876. godine kao dobrovoljac sa činom poručnika i već se u srpsko-turskom ratu 1876-1877. godine istakao kao komandant Šabačkog i Posavsko-tamnavskog bataljona 2. klase. 

U Drugom srpsko-turskom ratu 1877-1878. veoma uspešno je komandovao Prvim dobrovoljačkim pukom, potom Krajinskim kombinovanim pukom u borbama kod Bele Palanke i Pirota

U srpsko-bugarskom ratu 1885. godine komandovao je Šestim pukom Drinske divizije, u Prvom balkanskom ratu 1912-1913. godine Drinskom, a u Drugom balkanskom ratu 1913. godine Dunavskom divizijom. 

U Prvom svetskom ratu je 1914. godine kao komandant Treće armije primio prvi udar znatno nadmoćnije austrougarske Pete armije i usporio njeno napredovanje, što je omogućilo srpskim snagama da se pregrupišu za Cersku bitku. 

Trećom armijom je komandovao i u Kolubarskoj bici i na Solunskom frontu do avgusta 1916. godine.

Pred kraja rata u martu 1917. godine, Šturm je postavljen na novu dužnost kancelara Kraljevskih ordena. Po završetku rata ostao je u aktivnoj službi još tri godine. Penzionisan je 8. novembra 1921. godine u 74. godini života. Za sobom je imao 56 godina vojničke službe i učešće u sedam ratova. 

Ratovao je protiv Turaka, Bugara, Arnauta, Austrijanaca i Mađara. Borio se za Prusku i protiv nje. Kao nemački oficir borio se protiv Francuza, a kao srpski oficir ratovao je zajedno sa njima. 

Bio je jedan od najsposobnijih oficira srpske vojske, koji može stati uz bok slavnim srpskim vojvodama, pa je pravo čudo zašto nije unapređen u taj najviši vojnički čin. Preminuo u Beogradu 13. januara 1922. godine. Sahranjen je na Novom groblju.

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka