Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dva drevna grada Maja iskopana u meksičkoj džungli

Arheolozi su počeli da otkrivaju još više majanskih tajni zbog uzbudljivog otkrića dva drevna lokaliteta u meksičkoj šumi.

 Izvor: Foto: Ivan Šprajc

Gradovi, koji su pronađeni u meksičkoj državi Kampeče, na poluostrvu Jukatan, ostali su neotkriveni vekovima pošto su bili sakriveni gustom vegetacijom, izgledajući kao ništa više od travnatih humki i drveća za neobučeno oko. Arheolozi koji rade u Centralnoj Americi znaju suviše dobro šta leži ispod ovakvih travnatih površina, ali su ovi lokaliteti uglavnom bili nedostupni godinama i zbog toga ostali netaknuti.

Prema rečima vođe ekspedicije Ivana Šprajca, tim je locirao gradove pomoću fotografija iz vazduha. Lokalitet je zapravo blizu drugog majanskog grada pod imenom Čaktun koji je takođe otkrio Šprajc 2013. godine. Područje koje predstavlja dom ovim drevnim ruševinama je masivno i prostire se između regiona Rio Bek i Čenes.

Među otkrićima nalazi se impresivna fasada sa ulazom u obliku kamenih vilica čudovišta. Majanske fasade su ulazi u hramove koji su obično detaljno dekorisani, često veoma velikim ornamentalnim maskama.

Fasada i brojni drugi delovi ovog grada prvi put su dokumentovani tokom sedamdesetih godina prošlog veka od strane američkog arheologa, Erika Von Uva, koji je posetio lokalitet i imenovao ga Lagunita. Iako je možda imao neke korisne crteže, on je veoma slabo zabeležio lokaciju grada i samim tim niko nije bio u stanju da krene njegovim stopama.

Kada su naučnici uporedili fasadu sa Von Uveovim ilustracijama bilo je jasno da je grad koji je otkriven zaista izgubljena Lagunita. Prema rečima Šprajca, fasada predstavlja majansko božanstvo povezano sa plodnošću. "Ovi ulazi simbolizuju ulaz u pećinu i, uopšteno, u vodeni podzemni svet.", dodao je Šprajc.

Pored čudovišne fasade, tim je takođe otkrio brojne zgrade nalik palatama koje okružuju četiri platoa, igralište i piramidu od oko 20 metara visine. Neke stene takođe imaju natpise, od kojih jedna nosi uklesan datum 29. novembar 711. naše ere.

Drugi grad, koji predstavlja novo otkriće, nazvan je  Tamčen, što znači "duboki bunar" na majatanu (jukatanskom jeziku Maja). Na lokalitetu je pronađen impresivan broj podzemnih odaja koje su napravljene da skupljaju kišnicu. Poput Lagunite, Tamčen takođe ima nekoliko platoa oko kojih se nalaze zgrade i veliki hram u obliku piramide. Iako tim nije siguran kada su ovi gradovi osnovani, postoje neki dokazi koji ukazuju da bi Tamčen mogao da potiče iz 300. godine pre naše ere.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka