Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Karađorđe je pristigao iz pravca Jagodine, a Turci se povukli ka Paraćinu: Koji je bio ishod boja na Ivankovcu?

Na brdu Ivankovac kod Ćuprije srpska vojska je 18. avgusta 1805. godine, u jednoj od najvećih bitaka Prvog srpskog ustanka, prvi put potukla zvaničnu vojsku Osmanskog carstva.

 Spomenik u čast Ivankovačke bitke Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Napredovanje ustanika koji su zauzeli više gradova, uključujući Užice i Karanovac (Kraljevo), uznemirilo je sultana, koji je naredio Hafiz-paši, imenovanom za beogradskog vezira, da sa 15.000 vojnika krene od Niša ka Beogradu.

Na Ivankovcu se pod komandom Milenka Stojkovića i Petra Dobrnjca utvrdilo oko 2.000 Srba, koji su izdržali više turskih juriša, a bitku je rešio vođa ustanka Đorđe Petrović - Karađorđe, koji je noću između 18. i 19. avgusta sa više od 4.000 ustanika braniocima pritekao u pomoć iz pravca Jagodine, pa su se Turci povukli u Paraćin.

Posle dva bezuspešna napada na visove oko Paraćina 20. avgusta i novih gubitaka, Hafiz paša je, već pokoleban ozbiljnim gubicima na Ivankovcu, primoran da se povuče ka Nišu.

Boj na Ivankovcu istoričari ocenjuju "najznačajnijom i najvećom pobedom Karađorđevih ustanika u čitavom razdoblju Prvog srpskog ustanka".

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka