Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 26. jul

Na današnji dan 1856. godine u Dablinu rođen je irski dramski pisac, novinar i kritičar Džordž Bernard Šo.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Bernard Šo je bio dramski pisac, romansijer, esejista, novinar, književni, pozorišni, muzički kritičar, društveno angažovani intelektualac, čovek snažne, izdržljive prirode, neumorni radnik u svojoj oblasti kojom se bavio, pronicljivi, smeli duh, otvoren i iskreno ubeđen u ispravnost svojih stavova, kritičan do podsmeha i podsmešljiv do cinizma, koliko hvaljen toliko i napadan, uvek je bio spreman da traži uzroke pojava i da o tome izlaže - za govornicom ili u svojim tekstovima

Rođen je u Dablinu 26. jula 1856. godine. Kasnije se preselio u London gde se školovao na Britanskom muzeju, dok je nekoliko njegovih novela objavljeno u malim socijalističkim magazinima.

Književnu karijeru počeo pisanjem romana i pozorišnih kritika, a proslavio se mnogobrojnim pozorišnim delima. Dobitnik je Nobelove nagrade za književnost 1925. godine.

Smatrao je da je srpska ćirilica najsavršenije pismo na svetu i da je jedan zaokružen i logičan sistem. U svom testamentu ostavio je novčani iznos (£367,233 13s) Englezu koji uspe da reformiše i uprosti englesku abecedu po uzoru na ćirilicu (jedno slovo jedan glas)

Preminuo je 2. novembra 1950. godine 

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka