Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Određivanje uzroka smrti mamuta

Rendgenski snimci dva mladunčeta runastog mamuta sa Arktika otkrivaju detalje njihove nasilne smrti: oba su umrla nakon udisanja blata i gušenja.

  Izvor: Foto: University of Michigan Museum of Paleontology

Ljuba i Hroma su najkompletniji i najbolje očuvani primerci mladunaca mamuta koji su ikada pronađeni. "To nam je omogućilo da dokumentujemo koje se javljaju tokom razvoja tela mamuta", rekao je Danijel Fišer sa Univerziteta u Mičigenu i dodao: "Budući da su oba, u suštini, kompletna skeleta, mogu se smatrati Kamenom iz Rozete koji će nam pomoći da interpretiramo sve izolovane kosti mladunaca mamuta koje se javljaju na drugim lokalitetima."

Dva mladunčeta živela su pre više od 40.000 godina i pripadala populacijama odvojenim 4.800 kilometara. Ljuba je pronađena od strane čuvara irvasa 2007. godine duž reke Juribej u severozapadnom delu Sibira. Hroma je pronađena 2008. godine u permafrostu, nedaleko od reke Hroma na severoistoku Sibira. Pored potpuno očuvanih skeleta, mumije imaju očuvane mišiće, masne naslage, tetive, organe, kožu i čak zgrušanu krv unutar netaknutih krvnih sudova.

Kako bi izbegli uništavanje tkiva, Fišer i međunarodni tim naučnika koristili su medicinsku kompjuterizovanu tomografiju (CT) kako bi analizirali njihovu anatomiju u 3D. Zbog toga što je Ljuba teška 50 kilograma, tim se obratio industrijskom skeneru Ford Motorsa, koji je dizajniran za pronalaženje mana kod automobilskih menjača.

Kako bi procenili njihove godine kada su umrli, tim se računao slojeve rasta (poput godova drveta) na skeniranim snimcima njihovih zuba. Ljuba je umrla 30 do 35 dana nakon rođenja, a Hroma između 52. i 57. dana. Oba mladunčeta su rođena tokom proleća. Hroma je imala nešto manji mozak od novorođenog slona, ukazujući na kraći period trudnoće kog mamuta. Uz to, pronašli su razlike između dva mamuta koje bi mogle da oslikavaju njihovu jednomesečnu razliku: Ljubina lobanja je uža, a gornja vilica tanja, dok su Hromine lopatice i kosti nogu razvijenije.

Oba mladunčeta su nastradala usled gušenja zbog udisanja blata. Čvrsta masa finog sedimenta blokirala je disajne puteve u sredini Ljubine surle, a sediment je takođe viđen u grlu i bronhijalnim prolazima. Nešto grublji sediment je pronađen u Hrominoj surli, ustima i grlu. Budući da su obe životinje bile zdrave, naučnici misle da je "traumatična smrt" uzrok njihove smrti. 

Ukoliko je Ljuba propala kroz led dok je prelazila jezero tokom prolećnog otopljavanja, njeni refleksi su usmerili krv sa ekstremiteta ka vitalnim organima poput mozga i srca, što objašnjava male čvoriće fosfata gvožđa na facijalnom tkivu. Budući da Hroma sadrži nesvareno mleko u svom stomaku, ona je sigurno sisala sat vremena pre svoje smrti. Ona i njena majka su možda bile na obali reke koja se survala, što bi objasnilo naprsnuće kičmenog stuba.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka