Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 27. jun

Ruske snage su na današnji dan 1877. godine prešle Dunav u ratu protiv Otomanskog carstva, u kojem se na strani Rusije borila i Srbija.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Na početku rata, Rusija i Rumunja uništile su sve brodove duž Dunava i minirale reku, čime su htele da osiguraju slobodan prelaz Dunava ruskih snaga, bez otpora turske mornarice. Turski generalšatab nije dobro procenio značaj ruske akcije. U junu je jedan manji ruski odred prešao Dunav u blizini delte, kod mesta Galaţi, i uputio se prema tadašnjem Rusčuku (današnji grad Ruse). Na taj način su uverili (i obmanuli) osmanlije da će težište ruskog napada biti upravo tu na Dunavsko-crnomorskoj ravnici.

Pod direktnom komandom general majora Mihajla Ivanoviča Dragomirova, u noći 27/28 juna 1877. godine ruski vojnici su izgradili pontonski most preko Dunava kod mesta Svištov. Nakon kratke borbe u kojoj su Rusi pretrpeli gubitke od 812 ubijenih i ranjenih vojnika ruska vojska je uspela da ovlada drugom stranom Dunava i napadne osmansku pešadijsku brigadu koja je branila Svištov. U ovom trenutku ruske snage bile su podeljene u tri dela: istočne odred pod komandom prestolonaslednika Aleksandra Aleksandroviča (budući ruski car Aleksandar III.), određen je za zauzimanje utvrđenja Rusčuk i osiguranje levog krila ruske vojske, zapadni odred, trebalo je da zauzme utvrđenje Nikopol, i osigura zapadni bok, a jurišni odred pod komandom grofa Josifa Vladimiroviča Gurka, trebalo je da brzim maršem zauzme Veliko Tarnovo i da prodre do Planine Balkan, najznačajnije barijere između Dunava i Carigrada.

Nakon uspešnog ruskog prelaza Dunava, Osmanski generalštab iz Carigrada naredio je Osman Nuri Paši da kao protivmeru zauzme utvrđenje Nikopol, zapadno od grada Vidina i mesta ruskog prelaska Dunava. Na maršu za Nikopol, Osman Paša je saznao da su Rusi već zauzeli Nikopol, tako da mu nije preostalo ništo drugo nego da zauzme grad Plevnu (današnji Pleven), sa svojih 15 000 ljudi, 19. jula. Rusi su sa oko 9 000 vojnika pod komandom generala Schilder-Schuldnera, stigli do Plevna rano ujutro sledećeg dana, tako je započela opsada grada Plevna.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka