Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na današnji dan, 18. jun: Poslednja Napoleonova bitka

Bitka kod Vaterloa dogodila se na današnji dan, 18. juna 1815. godine.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Britanska armija feldmaršala Artura Velzlija, vojvode od Velingtona i pruske snage feldmaršala Gebharda Leberehta fon Blihera kod Vaterloa u Belgiji potukle su vojsku francuskog cara Napoleona Bonaparte.

Povezane vesti

Povezane vesti

Francuski front se raspadao pod opštim napadom savezničke i pruske vojske posle pada Plansenoa. Poslednja jedinica koja je pružala združen otpor bila su dva bataljona Stare garde na mestu La Bel Alijans. To je bila lična Napoleonova garda. Napoleon se još jedno vreme nadao da ako se oni tu održe da će se francuska vojska ponovo skupiti. Ali povlačenje se pretvorilo u uništenje. Garda je formirala dva kvadrata kao zaštitu od napada vodećih delova savezničke konjice. Garda se borila dok se Napoleon nije uverio da se mora povući. Oba kvadrata su se povlačila u dobrom rasporedu nailazeći na francusku vojsku, koja je bila razbijena i gde više nije bilo jedinica. Saveznička konjica je do 23:00 ganjala Francuze, koji su bežali. Prusi su pod komandom generala fon Gnajzenaua nastavili poteru i po noći.

Velington i fon Bliher su se sreli 18. juna oko 21:00, a to je označilo kraj bitke. Saveznici su imali 15.000 mrtvih ili ranjenih, a Prusi 7.000. Napoleon je imao 25.000 mrtvih ili ranjenih i 8.000 zarobljenih. Napoleon je bio svrgnut i jedno vreme je bio u begu, pre nego što se predao Britancima. Navodno je Napoleon pokušao da pobegne u Severnu Ameriku. Bio je zatočen na ostrvu Sveta Jelena, gde je i umro 1821.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka