Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sutra novi smak sveta

Preživeli smo proročanstvo Maja i 2000. godinu, ali smak sveta dolazi...ponovo.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Ovog puta u pitanju je vikinška apokalipsa (Ragnarok) koja će navodno uništiti Zemlju, budući da nordijska mitologija kaže da će se planeta otvoriti i osloboditi stanovnike pakla 22. februara.

Prema Vikinzima, Ragnarok je serija događaja koja uključuje konačnu bitku i predviđa smrt nekoliko glavnih bogova, pojavu raznih elementarnih nepogoda i potapanje sveta u vodu.

Predviđeno je da će i vuk Fenrir pobeći iz zatočeništva, da će se zmija Jormungand podići iz mora i da će se zmaj podzemnog sveta pojaviti na površini Zemlje kako bi se suočio sa mrtvim herojima Valhale, koji su se naravno spustili iz raja da se bore s njima.

Legenda kaže da će zvuk roga pozvati sinove boga Odina i heroje u boj, pre nego što Odina i druge bogove ubije Fenrir.

Vikinzi veruju da Ragnaroku prethodi “zima svih zima”, gde će tri smrzavajuće zime pratiti jedna drugu, bez leta između. Sav moral će nestati u tuča će izbiti širom celog sveta, označavajući početak kraja. Vuk Skol će potom pojesti Sunce, a njegov brat Hati će pojesti Mesec, zbog čega će zvezde padati sa neba, a Zemlja će biti podvrgnuta ogromnim zemljotresima.

Ukoliko subota bude taj dan, svet će biti obnovljen i nastanjen preživelim bogovima i samo dvoje ljudi – sa Zemljom koja će potonuti u more i otvoriti put za novu utopijsku zemlju izobilja.

Drugi deo legende tvrdi da će se zmija Midgarda, pod imenom Jormungand, osloboditi i uzdići iz okeana, a neki vernici tvrde da se to već dogodilo kada su se dve džinovske ribe nasukale na obale Kalifornije prošle godine.

Ragnarok, koji u bukvalnom prevodu znači “Sudbina ili sumrak bogova” ili “Konačna sudbina bogova”, zasniva se na pesmi iz XIII veka koju je napisao Snori Sturluson.

Moderni Vikinzi su već počeli da se pripremaju za apokalipsu kićenjem britanskog grada Jorka kako bi proslavili festival Jorvik – izgovor za odrasle muškarce da se oblače u kostime i mašu replikama mačeva.

Finale festivala će se dogoditi u subotu kada će oko 300 ratnika marširati kroz grad, pre nego što suparnička plemena budu učestvovala u “konačnoj bici”.

Vikinški centar Jorvik predvideo je da će se Ragnarok dogoditi 22. februara zato što je to kraj praznika Jolablot. Tradicionalno, vikinški festival Jolablot označava kraj zime.

Iako nije naučno dokazano, oni tvrde da su Vikinzi voleli praznik i da ne bi želeli da propuste događaj.

Ukoliko se ništa ne desi u subotu, Ragnarok će se pridružiti listi stotina pogrešnih predviđanja smaka sveta, među kojima su i majanska apokalipsa 21. decembra 2012. – koja je mnoge ubedila da će Zemlja bidi uništena asteroidom, kao i milenijumski kvar (Y2K) 1. januara 2000. godine.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka