Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nacisti proučavali komarce radi biološkog oružja

Istraživanje potvrđuje postojanje istraživačkog programa nacističke Nemačke za ofanzivno biološko ratovanje.

  Izvor: Foto: Wikimedia Commons

U januaru 1942. godine Hajnrih Himler je naredio otvaranje entomološke laboratorije u koncentracionom logoru Dahau, u Jugoistočnoj Nemačkoj. Ali zašto? Zvanična svrha instituta bilo je proučavanje štetočina, poput vaški i buva, koje su pravile probleme nemačkim vojnicima. Međutim novo istraživanje istorije ovog instituta pokazuje da to nije bio jedini razlog.

Naučnik Klaus Rajnhard sa Univerziteta Tubingen ukazuje da su u insitutu istraživali da li se komarci mogu koristiti za širenje bolesti, npr. malarije, među neprijateljskim vojnicima. Pisma vodećeg naučnika grupe, Edvarda Meja, potvrđuju, prvi put, “postojanje istraživačkog programa za ofanzivno biološko ratovanje nacističke Nemačke”, kaže Rajnhard.

Na primer:

U izveštaju o napredovanju projekta, koji je obeležen oznakom “tajno” i datira od 23. septembra 1944. godine, Mej pominje istraživanje Anopheles (roda komaraca) koje izvode “kako bi razjasnili pitanje da li je veštačka masovna infekcija parazitom malarije među ljudima moguća i kako se može sprečiti akcija koja ima takav cilj. Predviđeno je da se istraživanja prošire i na druga pitanja koja spadaju u područje biološkog ratovanja, a koje se tiču insekata koji mogu da naškode ljudima”.

Ovo je značajno, budući da je “Hitler neprestano ponavljao i striktno zabranio da se biološko oružje koristi, čak i u odbrambene svrhe”. Međutim, on je takođe uložio velike napore u odbranu od biološkog oružja, koje je možda “ostavilo mesta za vlasti da pokušaju da zaobiđu Hitlerovu zabranu biološkog oružja”, rekao je Rajnhard.

Istraživanje Meja je u fokusu, između ostalog, imalo i to kako održati komarce u životu nekoliko dana bez hrane i vode, čime bi postali idealni za biološko oružje koje bi se bacalo iz aviona.

Tagovi

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka