Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

Mohendžo-daro ruševine ugrožene festivalom

Autor Milan Simonović
Autor Milan Simonović

Konzervatori u Pakistanu zatražili su od UNESCO-a da zaustavi deo kulturnog događaja koji se održava na lokalitetu označenom kao deo svetske baštine.

 Izvor: Foto: Wikimedia Commons

Grupa naučnika i arheologa tvrdi da ceremonija otvaranja Sind kulturnog festivala može da ošteti ruševine Mohendžo-dara.

To je najstarije očuvan grad na svetu i datira iz vremena pre Hindu civilizacije u dolini reke Ind. Festival je zamisao mladog lidera Pakistanske narodne partije, Bilavala Buto Zardarija.

Održavanje festivala u rodnoj provinciji gospodina Buta Zardarija smatra se kao pokušaj jačanja lokalnog kredibiliteta – nešto za šta kritičari, navodeći njegovo inostrano obrazovanje i privilegovano vaspitanje, smatraju da mu nedostaje.

Sin bivšeg predsednika Asifa Ali Zardarija i premijerke Benazir Buto, nad kojom je izvršen atentati pre šest godina, je proveo previše vremena u inostranstvu.

U retkim izjavama za medije govorio je o potrebi da se pakistanska kulturna baština sačuva, uključujući Mohendžo-daro, koji se sada raspada i zahteva restauraciju.

Međutim mnogi dragoceni lokaliteti, uključujući Mohendžo-daro, leže u uporištima njegove partije i vodeći konzervatori optužuju njegovu pokrajinsku vladu za nepoštovanje prema očuvanju.

Zabrinuti su da će građevinski radovi potrebni za ceremoniju otvaranja festivala nepopravljivo oštetiti 5.000 godina star lokalitet i zbog toga su pisali organu za kulturnu baštinu Ujedinjenih nacija da interveniše.

Gospodin Buto Zardari je odbacio kritike, rekavši da orgainzatori vode brigu i da će se događaj odigrati u subotu.

Velike drvene i čelične skele su podignute preko i oko ruševina, dok su teški reflektori i laseri postavljeni za lajt-šou.

Farzand Masih, šef Katedre za arheologiju na Univerzitetu Pendžab izjavio je da su takve aktivnosti zabranjene Zakonom o antikvitetima.

“Ne smete čak ni ekser da zakucate na arheološkom lokalitetu.”, rekao je i dodao: “Drugo, laseri i reflektori mogu da izazovu brzo propadanje lokaliteta koji je već izložen mnogim negativnim faktorima.” Dodao je i da je odbio poziv da prisustvuje događaju.

Kvazim Ali Kvazim, šef Odeljenja za arheologiju Sinda koji je odgovoran za ruševine, negirao je da je bilo kakva šteta učinjena.

“Ne mislim da će struktura ili svetla naškoditi lokalitetu.”, rekao je i dodao: “Lično nadgledam sve radove i sve je u skladu sa standardnim operativnim procedurama.”

Viši sud u Sindu je kasnije pristao da sasluša slučaj koji je izneo advokat Kvazi Ali Azhar kojim se traži zaustavljanje građevinskih radova vlade na lokalitetu.

Osim ukoliko se “izuzetna briga” ne preduzme za šou, lokalitet može biti oštećen i to bi bila “velika nacionalna tragedija”, rečeno je u kratkom naređenju glavnog sudije Sijeda Makubola Bakira.

Ruševine, otkrivene 1922. godine od strane britanskog arheologa ser Džona Maršala, nalaze se 425 kilometara severno od lučkog grada Karačija.

One su jedan od šest UNESKO-vih lokaliteta svetske baštine od posebnog kulturnog značaja.

Ali mnogi istorijski lokaliteti u državi propadaju zbog zanemarivanja, vandalizma i urbanizacije, kao i zbog trgovine ilegalno iskopanim blagom, koja cveta.

Tagovi

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka