Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Istorija

Izrael: Blago Vizantije pronađeno u smeću

Autor Milena Nonković
Autor Milena Nonković

Hiljade novčića, lampe, pa čak i zlatan nakit iz doba Vizantije, pronađeno je u Izraelu na starom smetlištu.

 Izvor: Foto: Shutterstock

Arheolozi su istraživali periferiju antičkog grada Arsufa, poznatog i kao Apolonia, severno od Tel Aviva. Tamo su pronađeni ostaci presa za vino, sprava za ceđenje maslina i ostaci građevina u kojima su stanovali farmeri. Ipak, najznačajniji pronalazak je otkriven na starom vizantijskom smetlištu. 

Istraživač Oren Tal sa Univerziteta Tel Aviv i Moše Adžami iz organizacije Israel Antiquities Authority su izjavili da je gomila smeća bila široka preko 30 metara i da su u njoj pronađeni delovi tegli, posuda za kuvanje, pribora za jelo, staklenih posuda i kosti životinja. Zajedno sa tim ostacima pronađeni su netaknuti predmeti. 

„Između ostalog, pronađeno je više od 400 novčića, uglavnom vizantijskih, uključujući i jedan zlatni novčić, kao i 200 celih i netaknutih Samarićanskih lampi, prstenje i drugi nakit“, rekli su Tal i Adžami. 

„Vredan spomena je osmougli prsten sa fragmentima stihova Samarićanskog Pentateuha. Na jednoj strani piše: Adonai je njegovo ime, a na drugoj: Jedan Bog“, izjavili su pronalazači. 

Tokom kasnog vizantijskog perioda, u petom, šestom i sedmom veku, grad je nazivan Sozusa i njegovi stanari su bili i hrišćani i Samarićani. Ranijim iskopavanjima je bila otkrivena crkva i gipsani bazeni iz tog perioda.

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Priroda

Nauka