Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nova najsrećnija zemlja na svetu je Kostarika

Zemlje sveta rangirane su na osnovu kombinacije tri nova faktora, što je većinu razvijenih država dovelo do loših pozicija…

  Izvor: Foto: Shutterstock

Danska više nije najsrećnija zemlja na svetu. Zapravo, Danci su daleko od srećnih ljudi, sudeći prema novom globalnom načinu merenja sreće Happy Planet Index (Indeks srećne planete).

Prvo mesto ma listi od 151 države,  sada pripada stanovnicima Kostarike.

Ovaj indeks sreće, koji je osmislila Fondacija nove ekonomije iz Londona, razlikuje se od onog koji je do sada korišćen za merenje, a koji su uspostavile Ujedinjene nacije.

Osim uobičajenih faktora kao što su kvalitet života i dužina životnog veka, za ovaj indeks je važna i briga o životnoj sredini.

„Indeks srećne planete meri ono što je zaista važno – dugačak srećan život sada, ali i potencijal za dobar život u budućnosti“, kaže Nik Marks, kreator indeksa. „Predugo smo se fokusirali nepotpune podatke o dobrom životu koji su se zasnivali samo na ekonomskom progresu.“

Ovakav način gledanja na stvari doveo države iz centralne Amerike i Kariba na vodeća mesta „srećne liste“. Kostarikanci tu prednjače – žive najduže i ostavljaju najmanje štetnih posledica po životnu sredinu.

Osim toga, ova nekada siromašna državica, zabeležila  je veliki rast BDP-a. Naime, BDP se u toj zemlji od 1982. godine pa do danas povećao čak 18 puta.  Jedan od glavnih razloga ekonomskog uzleta ove zemlje, koja je nekad bila poznata samo po proizvodnji banana i kafe, je okretanje zelenoj ekonomiji i industriji.  Kostarika je i prva zemlja u svetu koja je uvela porez na zagađivače okoline. Oko 30 posto zemlje zaštićena je zelena površina, a čak više od 90 posto energije dobijaju iz obnovljivih izvora.

Tradicionalno jedna od najsrećnijih zemalja Danska, na ovoj listi zauzela je tek 110. mesto. Iako je dobro pozicionirana kada je u pitanju prosečni životni vek i opšte zadovoljstvo životom, ova skandinavska zemlja je dom nekima od najvećih zagađivača planete.

Velika Britanija je na 41. mestu, što je daleko ispred ostalih zemalja iz grupe G8. Sjedinjene američke države su na 105. mestu.

Ubog lošeg rezultata u sva tri kriterijuma, Bocvana je proglašena najtužnijom zemljom na svetu.

Pogledajte kompletnu listu na ovom linku.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka