Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

3-D lice Beogradske mumije

Staroegipatski sveštenik Nesmin debitovao je u februarskom broju National Geographic Srbija još 2007. godine.

  Izvor: 3D forenzička rekonstrukcija Nesmina: Džošua Harker

Pored papirusa sa Egipatskom knjigom mrtvih i zlatnih amajlija koji su tada predstavljeni, sada nam konačno otkriva i svoj izgled.

Rođen je oko 350. godine pre naše ere u gradu Akhmimu nizvodno od Luksora. Otac mu se zvao Džedhor, a majka Čai-Hator-Imu. Deda mi je bio Un-nefer, a pradeda takođe Džedhor. Svi članovi porodice bili su sveštenici u hramu boga plodnosti Mina.

Povezane vesti

Povezane vesti

Beogradu ga je poklonio mokrinčanin Hadži Pavle Riđički 1888. godine. Nakon skeniranja kompjuterskom tomografijom (CT), generisan je 3D model lobanje, a potom je sinhrono primenjen metod različitih softvera za forenzičku rekonstrukciju lica, usklađen sa podacima o polu, starosnom dobu i zanimanju pokojnika.

Detalji rekonstrukcije su uzeli u obzir i likovna dela epohe, posebno bitna za stil frizure (sveštenici su brijali glavu), boju kože i očiju. "Nesmin mi je do sada najstariji pacijent", kaže radiolog dr Zoran Rakočević, koji je skenirao mumiju. Ovu izvanrednu rekonstrukciju je, u saradnji sa egiptologom dr Branislavom Anđelkovićem sa Filozofskog fakulteta u Beogradu, uradio forenzički 3D umetnik Džošua Harker iz Čikaga. Lice iz prošlosti koje nas gleda potvrđuje, po ko zna koji put, maksimu da slika vredi više od hiljadu reči.

Možda će vas zanimati i:

Povezane vesti

Povezane vesti

Povezane vesti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka