Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kada je čovek otkrio vatru?

Novi dokazi iz pećine u Južnoj Africi upućuju na mnogo raniji period nego što se do sada verovalo...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Kada su naši preci po prvi upalili vatru? Ovo pitanje je predmet je stalne debate, ali nova sudija nam donosi pouzdane dokaze koji upućuju na to da je čovek koristio vatru još pre milion godina, što je 300.000 godina ranije nego što se do sada pretpostavljalo. Dokazi za to leže u pećini Vonderverk u Južnoj Africi. Pepeo i izgorele kosti pronađeni tamo sugerišu da je na tom mestu vatra često bila paljena. Tokom godina, brojni stručnjaci su pronalazili različite dokaze o postojanju vatre stare čak i 1.5 milion godina, a postoje i oni koji su tvrdili da su čovekovi preci koristili vatru čak i ranije. U pitanju je nezgodna tema, međutim. Čak iako se pronađu jasni dokazi da je bilo vatre, teško je dokazati da nije u pitanju prirodni požar.

„Nova studija donosi prilično črste dokaze u vezi sa lokalitetom u pećini Vonderverk u Južnoj Africi", rekao je Frančesko Berna sa Bostonskog univerziteta, koji je pretstavio rezultate istraživanja sa svojim kolegama u Analima Nacionalne Akademije Nauka.

Istraživači su pronašli „dobro očuvan biljni pepeo i fragmente izgorelih kostiju", što navodi na zaključak da je praistorijski čovek palio male vatre na ulazu u pećinu. Na pojedinim fragmentima pronađeni su tragovi površinske dekoloracije, tipične za kontrolisanu paljevinu, a ne posledica šumskog požara ili nekog prirodnog fenomena.

„Analiza pokazuje da je čovek počeo da koristi vatru 300.000 godina ranije nego što se dosad mislilo, što znači da su preci modernog čoveka, možda već u doba homo erektusa, počeli da koriste vatru", rekao je Majkl Čezan, koautor studije i antropolog Univerziteta u Torontu. On dodaje da su naši preci najverovatnije donosili zapaljivi materijal koji su pronalazili u prirodi i donosili ga u pećunu gde su palili vatru.

Međunarodni istrživački tim koji je sproveo to istraživanje činili su stručnjaci sa Bostonskog univerziteta, Akademije za humanističke i prirodne nauke u Hajdelbergu, Jevrejskog univerziteta u Jerusalimu, Vitvatersrand univerziteta u Johanesburgu i Univerziteta u Torontu. Tim istraživača će se ovog leta vratiti u pećinu kako bi nastavio sa ispitivanjima.

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka