Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otkriće dugačko između 13 i 15 metara: Ovaj magijski svitak bio je od posebnog značenja za drevne Egipćane

Svici ispunjeni magijskim tekstom su bili uobičajena pogrebna praksa u drevnom Egiptu, a oni bogatiji su mogli sebi da priušte one posebnije.

 Nalazi grobnice drevnog Egipta Izvor: Sui Xiankai / Xinhua News / Profimedia

ARHEOLOZI koji su iskopavali 3.500 godina staro groblje otkrili su staroegipatsku Knjigu mrtvih, svitak ispunjen magijskim tekstovima koje vode pokojnika kroz zagrobni život. Naučnici procenjuju da je ovaj tajnoviti svitak, pronađen na groblju Tuna al-Gebel u središnjem Egiptu, dugačak između 13 i 15 metara.

"Takvi su svici bili uobičajen deo pokopa u starom Egiptu, a čari u njima svojevrstan oblik putnog osiguranja", rekla je Sara Kole, pomoćnica kustosa u Odeljenju za antikvitete u Muzeju J. Paul Getty. Arheolozi su na tom lokalitetu uz svitak pronašli i mumije, za koje se smatra da pripadaju visokim činovnicima, od kojih su se neke još uvek nalazile u ukrašenim sarkofazima.

Moralo je da se upiše ime pokojnika

Među njima je bila i mumija Ta-de-Ise, ćerka visokog sveštenika. Na tom su mestu otkrivene i posude od alabastera, u kojima su se pohranjivali organi i hiljade amuleta. Drevni Egipćani su verovali da put kroz zagrobni život nije baš lagan, stoga se uz pokojnika stavljao niz uputstava, odnosno takozvana Knjiga mrtvih.

 Svitak iz grobnice drevnog Egipta_Knjiga mrtvih Izvor: Ahmed Gomaa / Xinhua News / Profimedia

Takvi svici su bili poprilično skupi jer ste u njih morali da upišete svoje ime da bi imali efekta u zagrobnom životu. Neki spisi su bili u formi predloška s praznim prostorom za upisivanje imena pokojnika, dok su oni bogatiji mogli da izaberu koji tekstovi će biti ispisani, zbog čega su takvi svitci bili jedinstveni, piše Business Insider, a prenosi Index.hr.

Pogledajte u galeriji još neke od nalaza iz grobnice:

Knjiga mrtvih

Knjiga mrtvih je staroegipatski zbornik sastavljen od različitih religijsko-magijskih tekstova koji se u Egiptu polagao, zajedno s pokojnikom, u grob. Sastoji se od niza pojedinačnih magijskih tekstova i popratnih ilustracija. Trenutno su poznate oko 192 čarolije, iako ih nijedan rukopis ne sadrži sve.

Čari su imale razne funkcije. Neke su davale preminulom mistično znanje u zagrobnom životu, druge štitile pokojnika od raznih neprijateljskih sila ili ga vodile kroz podzemni svet.

Možda će vas zanimati i:

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka