Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Neupadljivo kamenje sa naređenjima za vojsku: U Velikom kineskom zidu otkriven objekat sa razornim oružjem

Arheolozi iz Kine su objavili da su ranije ovog meseca došli do jedinstvenog otkrića u zapadnim delovima Velikog kineskog zida.

 Veliki kineski zid_324699287.jpg Izvor: Shutterstock

Ba-da-ling je deo Velikog kineskog zida koji se nalazi u njegovom zapadnom delu, na oko 80 km severozapadno od Pekinga. Kako je veoma kompleksan, predstavljao je fokus istraživača 110 puta između 2000. i 2022. godine. 

Danas je poznato da Veliki kineski zid nije jedinstvena, već isprekidana struktura sagrađena od zidova iz različitih perioda, od kojih su pojedini stari i po nekoliko milenijuma.

Otkriće skladišta oružja iz dinastije Ming

Ranije ovog meseca, arheolozi u Kini su u Ba-da-lingu otkrili objekat u zidu ispunjen sa 59 kamenih granata, za šta se veruje da je u stvari bil oskladište za oružje. Oni tvrde da je ovo otkriće jedinstveno kada je Veliki kineski zid u pitanju, jer prethodno otkrivene kamene granate nikada nisu bile otkrivene unutar nekog objekta.

Šang Heng, istraživač Pekinškog instituta za arheologiju je rekao: "Ovo naizgled neupadljivo kamenje ima okruglu rupu u centru za punjenje baruta. Nakon punjenja, ono se moglo zapečatiti i baciti, što je izazivalo eksploziju koja je pravila veliku štetu neprijatelju."

Zanimljivo je da su na nekima od njih otkrivena naređenja za vojnike koji su čuvali utvrđenje za vreme dinastije Ming - vladala Kinom od 1368. do 1644. godine. Stoga smatraju da će im one pružiti uvid u vojne strategije odbrane zida tokom spomenutog perioda.

Pored navedenog, arheolozi su tokom projekta otkrili i kamenu tvrđavu pored zida, čija namena je bila za samoodbranu, tj ispaljivanje topova. Ali i drevne zidove dizajnirane za vojnike da se na njih lako penju i ispucavaju strele sa vrha. 

BONUS VIDEO:

Pogledajte

03:10
TVRĐAVA OBAVIJENA VELOM TAJNI: U gradu proklete Jerine arheolozi došli do NEVEROVATNOG OTKRIĆA!
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka