Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Drevni papirusi i klimatski modeli otkrivaju: Sa kakvim velikim i OTROVNIM problemom su se suočavali drevni Egipćani?

Istraživanja su pokazala da je drevnim Egiptom nekada gmizalo mnogo više ovih nepopularnih gmizavaca nego što je to slučaj danas.

 Zmije u Egiptu-0277499294.jpg Izvor: Francis Dzikowski / akg-images / Profimedia

Drevni Egipat nije bio baš najsjajnije mesto za život. Pored loših životnih uslova, ali i mnogih zaraznih bolesti za koje medicina tada nije znala lek, životinje su takođe predstavljale veliku opasnost za prosečnog čoveka.

Stoga su staroegipatski lekari smišljali različite tretmane za ujede koje su npr zadavale zmije otrovnice i zapisivali ih na papirusima. Danas, ti isti pisani tragovi otkrivaju neobične tajne naučnicima o vrstama ovih gmizavaca koji su nekada unosili strah u stanovništvo iz doline Nila. 

Bruklinski papirus, datovan između 7. i 3. veka p.n.e., tako otkriva koje božanstvo je povezano sa kojom zmijom i načine komunikacije sa istim, kako bi se pacijent spasio. Ali i činjenicu da je tada u ovoj zemlji bilo mnogo više vrsta zmija, njih čak 37, dok je najveću pažnju istraživača privukla ona opisana kao "velika Apopova zmija" sa četiri zuba, nakon čijeg ugriza nije bilo spasa.

Ko je glavni osumljičen?

Danas nema nijedne zmije na teritoriji Egipta koja odgovara ovom opisu, stoga su naučnici morali da istraže baze biologa i otkriju koja to otrovnica bi mogla da se krije iza nje. 

Prvi na listi osumljičenih sa četiri očnjaka, našao se afrički bumsleng, koji danas živi na udaljenosti većoj od 600 km od Egipta. Njegov otrov izaziva smrtonosno krvarenje, koje dovodi do brze smrti žrtve. Ali da bi dokazali kako su stari Egipćani uopšte dolazili sa njom u kontakt, naučnici su iskoristili modele klimatskih niša kako bi otkrili kako su se staništa zmija u tom periodu menjala. 

Ispostavilo se da je u tom periodu klima Egipta bila dosta vlažnija, samim tim pružala je uslove za život većem broju zmija - onih koje danas za svoj dom najverovatnije smatraju region Magreba i Bliskog istoka. Što se u osnovi poklapa sa onim što su istraživači otkrili isčitavajući papiruse. 

Spomenuti osumljičeni je prema klimatskim modelima najverovatnije živeo duž obale Crvenog mora, stoga postoji osnovana sumnja da su drevni Egipćani pre više od dva milenijuma mogli da dođu u kontakt sa afričkim bumslengom. 

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

02:56
Herpetolog objašnjava šta raditi posle ujeda zmije
Izvor: Kurir televizija
Izvor: Kurir televizija

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka