Još
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U grobnici najmoćnije žene prve dinastije Egipta otkriveno vino staro 5.000 godina: Zašto arheolozi misle da je važno?

Kraljica Meret je misteriozna ličnost o kojoj se vrlo malo zna, ali arheolozi su sada pronašli nalaze u njenoj grobnici zbog kojih su oduševljeni.

 Abidos_1372086566.jpg Izvor: Shutterstock / ilustracija

Naime, tokom tih istraživanja, pronađeno je nekoliko stotina posuda koje su skrivale dragocene ostatke vina. Ovo otkriće je izazvalo ogromno uzbuđenje u arheološkoj zajednici i otvorilo prozor u prošlost, omogućujući nam neprocenjiv uvid u drevne egipatske običaje i njihov odnos prema ovom napitku.

Osim toga, otkriće je povezano s monumentalnom grobnicom Merneit u Abidu, koja je došla u centar pažnje zbog svoje jedinstvenosti i istorijskog značaja. Ova činjenica dodatno naglašava važnost ovog arheološkog pronalaska i njegov potencijal za revidiranje našeg razumevanja drevnog Egipta, piše PutniKofer.

Arheološki tim sastavljen od stručnjaka iz Egipta, Nemačke i Austrije nedavno je izveo značajna iskopavanja u grobnici Merneit, za koju se veruje da pripada važnoj ženi iz 1. dinastije starog Egipta. Ovo izvanredno otkriće rezultiralo je pronalaskom stotina potpuno netaknutih posuda, a izvesno je da će promeniti naše razumevanje tog istorijskog razdoblja.

Saradnička arheološka misija je pronašla ove posude tokom svojih istraživanja u grobnici kraljice na nalazištu Um el Kab. Ministarstvo turizma i antikviteta Egipta saopštilo je da su ove posude bile zapečaćene, čuvane i netaknute tokom milenijuma. Posebno zanimljivo je što su u nekim od njih pronađeni tragovi ostataka vina, što dodatno obogaćuje naše poznavanje svakodnevnog života i običaja tog drevnog vremena.

Neprocenjiv uvid u drevne egipatske običaje

Prema rečima Mostafe Vazirija, generalnog sekretara Vrhovnog veća za antikvitete, vrčevi u kojima su pronađeni tragovi vina impresivno su veliki i izuzetno dobro očuvani. On ističe da se procenjuje kako je starost tog vina otprilike 5.000 godina, što sugeriše da je reč o izuzetnom kulturnom i istorijskom blagu. Ovo otkriće otvara nova vrata za istraživanje drevnih egipatskih običaja, privrede i kulture te će zasigurno privući pažnju svetske naučne zajednice i ljubitelja arheologije.

Vaziri je takođe obznanio da je njegov arheološki tim otkrio različite natpise u grobnici koji su pružili istraživačima uverljive dokaze o tome da je kraljica Meret obavljala značajne dužnosti u središnjim institucijama, uključujući riznicu. Ovi nalazi podržavaju teoriju da je kraljica imala ključnu ulogu u istoriji Egipta, što naglašava njen autoritet i doprinos društvenom i političkom razvoju tog drevnog kraljevstva.

Novi pogled na moćnu kraljicu

Ditrih Rau, direktor Nemačkog arheološkog instituta, istakao je da je Merneit bila jedina žena zabeležena na prvom egipatskom kraljevskom groblju u Abidu koja je imala vlastitu monumentalnu grobnicu. Uz to, sugerisao je da je verovatno bila najuticajnija žena svog vremena.

E. Kristijana Keler, vođa arheološke ekspedicije, iznela je važne zaključke o velikom grobnom kompleksu Merneit u pustinji Abidu, u kojem se nalazi ne samo njena vlastita grobnica, već i 41 grob dvorjana i sluga. Ovaj monumentalni kompleks izgrađen je od nepečene blatne opeke, blata i drva.

Keler je istakla da je primenom detaljnih tehnika iskapanja i novih arheoloških tehnologija njen tim uspeo pokazati da su ovi grobovi izgrađeni tokom više faza i proteklih vremenskih razdoblja. Ovaj nalaz ima veliki značaj jer pruža čvrste dokaze koji dovode u pitanje često sugerisanu, ali nedokazanu teoriju o ritualnom žrtvovanju ljudi u Prvoj dinastiji.

Izvor: N1

Možda će vas interesovati i:

BONUS VIDEO:

Pogledajte

00:29
OTKRILI SMO TAJNE VINOVE LOZE U SUBOTICI! Čuvardići su nam objasnili kako se pravi VINO, bez LJUBAVI vam džaba SVE
Izvor: Espreso
Izvor: Espreso

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Priroda

Nauka